Arheloška izložba Čurug na udaru imperija
Kultura

NARODNI MUZEJ PANČEVO: Danas otvaranje arheološke izložbe

Pančevo, Uto, 07/08/2018 - 08:18
Suzana PrvuljArheološka izložba pod nazivom Čurug - na udaru imperija: 20 godina arheološke ekspedicije, autora Stanka Trifunovića, biće svečano otvorena danas, u 19 sati, u Narodnom muzeju Pančevo.

Izložba će zauzimati kompletno prizemlje muzeja, a posetioci će imati priliku da vide rekonstrukcije kuća iz raznih perioda praistorije, antike, sve do 18. veka, i to u prirodnoj veličini.

Moći će da se upoznaju sa životom ljudi koji su ovde živeli od 2-3. veka pre nove ere, Kelta, Panonaca, preko Sarmatskih plemena, Limiganata u vreme Rimskog carstva, zatim Germana, Gota i Gepida koji su pobedili Hune, pa sve do naseljavanja Slovena i Srba na ove prostore. Biće predstavljeni različiti aspekti života svih ovih naroda, od svakodnevice, preko zanata, poljoprivrede, do kulta i duhovnog života.

Takođe, posetioci će moći da vide veoma retke i ekskluzivne nalaze nakita iz grobova Kelta i Germanskih plemena, način na koji su proizvodili keramičke posude, kako su sahranjivali svoje mrtve, i kako su živeli u svojim kućama.

Izložba će biti otvorena do oktobra, a njen autor je muzejski savetnik, arheolog Muzeja Vojvodine.
MarketingNajnovije vesti