Foto: nocmuzeja.rs
Kultura

Noć muzeja u Pančevu

Pančevo, Sre, 27/04/2016 - 10:00
Mirjana MarićNoć muzeja u Pančevu, biće održana 21. maja od 17h do 1h. Po prvi put za ovu priliku biće otvoren stari proizvodni pogoni, koji se nalaze u okviru kompleksa Stare Vajfertove pivare.

Muzejska postavka je sam stari proizvodni pogon, koji je izgrađen krajem XIX i početkom XX veka. Naziv muzejske postavke je „Stara Vajfertova pivara – duh XVIII veka“, postavka će biti stalna. 

Pivara u Pančevu osnovana je 12.1.1722. godine odlukom zemaljske administracije u Temišvaru, time je najstariji industrijski objekat u Srbiji i najstarija pivara na Zapadnom Balkanu ujedno i spomenik kulture pod zaštitom države. Najznačajni vlasnik pivare bio je Đorđe Vajfert, koji je uveo u to vreme najsavremeniju opremu, koja je bila u funkciji sve do 1977. godine. Proizvodni pogoni pivare koji će biti otvorene za javnost sastoje se od mlina, varinonice i drugih instalacija. Posetioci će ući u autentični ambijent iz XVIII veka, koji će biti osvetljen bakljama. Nakon prolaska kroz proizvodne pogone, moći će da vide projekciju mini filma o Staroj Vajfertovoj pivari.
MarketingNajnovije vesti