francuski strip crtači
Kultura

Nova Festival u Pančevo dovodi francuske strip umetnike

Izvor: 
KomunikArt Čet, 03/10/2019 - 14:53Francuski strip umetnici Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov predstaviće svoje radove na izložbi „Francuski strip“ u okviru Nova Festivala u Pančevu, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Otvaranje izložbe zakazano je za utorak, 8. oktobar, u 20 časova. Izložba će biti otvorena do 18. oktobra, a ulaz je slobodan.

Tijeri Gitar je strip autor i ilustrator, koji je svoje radove počeo da objavljuje u francuskim fanzinima osamdesetih godina, a početkom devedesetih (zajedno sa Mirjanom Mišlov) kreira vlastiti časopis La Pieuvre, i počinje redovno da izlaže u kultnoj galeriji – knjižari Un Regard Moderne u Parizu. Mirjana Mišlov, rođena Parižanka, scenaristkinja je i spisateljica jugoslovenskog porekla. Autorka je pamfleta protiv rata u bivšoj Jugoslaviji La bourse ou la vie (Insomniaque éditions, 2004).

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, sa naglaskom na eksperimentalne pristupe i slobodu u kombinovanju žanrova i stvaralačkih tehnika. Nakon nekoliko izdanja sa muzičkim programom u fokusu, Nova Festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa.

Nova Festival organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.
MarketingNajnovije vesti