Noć knjige u Laguni

Od danas u prodaji nova knjiga Ivana Ivačkovića „Bezverje”

Pančevo, Čet, 16/06/2016 - 22:17
Mirjana Marić


Četrnaesta regionalna Noć knjige u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi i pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija biće održana danas od 17 do 24 časa. Manifestacija koja promoviše čitanje i knjigu, prva po veličini posle beogradskog Sajma knjiga, osim u Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji, biće organizovana i u Laguninim klubovima čitalaca u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori a popusti će važiti i na sajtu www.delfi.rs.

U okviru ove manifestacije biće prvi put predstavljena nova knjiga Ivana Ivačkovića, novinara i pisca iz Pančeva. Sedma Ivačkovićeva knjiga ujedno je i njegov prvi roman. Knjiga se zove „Bezverje” i govori o večitoj temi: dobru i zlu. U romanu je prikazana demonska sila koja zaposeda ljude i navodi ih da u zločinu, a ne u dobrim delima, vide put ka sreći i slobodi. Puna filozofskih ideja, ironije i verbalnih dvoboja, bogata mislima i slojevita u porukama, knjiga se završava bravurom u kojoj junaci prvi put bivaju imenovani, a događaji dobijaju precizne geografske i vremenske koordinate.

Ovaj neobičan roman mali je omaž Bulgakovu, Dostojevskom, Miltonu, Konradu, Ničeu i, na posebno interesantan način, Geteu, a vrvi i od posveta drugim autorima.„Bezverje” je zgusnuta proza u kojoj se prepliću fikcija i stvarnost. To je pripovest koja podstiče na razmišljanje i mami na mnoga čitanja i neprestana otkrivanja brojnih, na prvi pogled skrivenih niti.

„Ovo je knjiga koja, već se iz naslova vidi, govori o neverovanju u Boga i posledicama koje iz toga proizlaze“, kaže Ivačković. „Odnos ljudi i Boga postao je odnos uzajamnog nepoverenja i razočaranosti. Najpre je Bog, sa mnogo razloga, prestao da veruje u ljude, a potom se, takođe sa brojnim i dobrim razlozima, dogodilo i obrnuto. Od svega toga je, kako već biva, korist imala treća strana, u ovom slučaju Đavo. Ali, Đavo iz „Bezverja” ne završava likujući. Naprotiv, kada pogleda u budućnost, on vidi sebe kako i Boga i ljude moli za oprost, očekujući, doduše, da i oni njega zamole to isto.“
MarketingNajnovije vesti