salon umetnosti
Kultura

Otvoren 45. Salon umetnosti Pančeva

Pančevo, Sre, 11/11/2015 - 17:40
Mirjana MarićU utorak, 10. novembra otvoren je 45. Salon umetnosti, u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, na kojem su predstavljeni radovi svih učesnika i objavljeni dobitnici ovogodišnjih nagrada.

Urednica vizuelnog programa Kulturnog centra Pančevo Ivana Markez Filipović rekla je da je ove godine Salon bio otvoren za sve umetnike koji su želeli da izlažu i da je bilo dosta onih koji su se javili prvi put na konkurs, što je prema njenim rečima odlična prilika za afirmaciju, ali da je bilo i starih i dobro poznatih saradnika.

„Ove godine prikazani su radovi 36 umetnika iz Pančeva i okoline. Salon kao i svake godine ima tradiciju da se na njemu dodele dve nagrade, gde je jedna nagradni termin za samostalnu izložbu koja će se održati naredne godine. Kao i jedna otkupna nagrada za onog umetnika čiji rad je ocenjen najvećom ocenom. Ove godine žiri u sastavu Branko Raković, magistar slikarstva, Milana Veionović, istoričarka umetnosti i moja malenkost, u konkurenciji od 44 prijavljenih napravio je izbor od 36 izlagača gde je svaki umetnik predstavio svoj rad jednim delom. Izložba je postavljena u Galeriji savremene umetnosti, dok se u foajeu Kulturnog centra nalazi neki vid prezentacije rada Salona u proteklih 45 godina.“

Svečanost je otvorio direktor Kulturnog centra Pančevo Nemanja Rotar izrazivši veliko poštovanje prema radu Galerije savremene umetnosti, kao i prema likovnoj umetnosti u svakom smislu.

„Pančevo je grad koji je bogat i po slikarima i po broju ljudi koji prifesionalno stvaraju, i po izložbama i manifestacijama. Kao grad se možemo podičiti ozbiljnom likovnom tradicijom.“

Nakon svečanog govora posetiocima izložbe obratila se i istoričarka umetnosti i članica žirija Milana Veinović koja je rekla da je žiri sa velikom lakoćom i uživanjem napravio selekciju ovogodišnjeg Salona umetnosti. Ona je dodala da joj je posebno drago što ove godine ima dosta mladih umetnika, pa je samim tim odabir bio veoma raznorodan i raznovrstan.

Prvu nagradu 45. Salona umetnosti, koja je otkupnog karaktera dobila je Jelena Miletić za delo „OP ART PLES“. Ona je rođena u Pančevu, a diplomirala je na Fakultetu primenjih umetnosti i dizajna – Odsek za keramiku, 2005. u Beogradu i magistrirala na Fakultetu primenjih umetnosti i dizajna u klasi profesora Velimira Vukićević.

„Ovo je prvo priznanje koje sam dobila u gradu u kojem sam rođena. Presrećna sam. Nagrada je došla u trenutku kada sam je najmanje očekivala, ali i možda u momentu kada mi je najpotrebnija. Samostalno se bavim umetnošću od kada sam završila fakultet, tako da sam stigla do neke tačke gde se već premišlja i razmišlja šta dalje. I ako nemate neka priznanja kao stumulanse, onda je stvaralaštvo veoma otežano. Na ovaj način dobijate potvrdu i želju za daljim stvaranje, idejama i nekom novom energijom."

Jelena je najavila da će u budućem radu nastaviti da neguje stil koji je izgradila, a to je nizanje keramičkih formi, ali da će se nakon tri godine rada u crno-belom svetu više okrenuti boji, ali i nekim novim pravcima i stilovima.

Drugu nagradu, koja predstavlja nagradni termin za organizovanje samostalne izložbe 2016. godine u Galeriji savremene umetnosti, dobio je Jonel Popović za delo „JABUČKA ADA“. Svoje radove je izlagao kako u Srbiji tako i u drugim zemljama, pretežno ulja na platnu i pastele. Diplomirao je na institutu za likovnu umetnost u Bukureštu 1973. godine.

„Svaka nagrada je velika čast, ali i velika obaveza. Ja sam star, i vreme je da se neka mlađa generacija iskaže, ali ova nagrada je za mene vrednija od novčane, jer otvara mogućnost za izlaganje koje je bez neke pomoći veoma teško jer su ulaganja veoma velika.“

Ove godine učestvovali su umetnici iz svih disciplina likovnih umetnosti - crtež, akvarel, slika, mozaik, digitalna grafika i fotografija, skulptura i keramika - kompozicije u prostoru. 

M.M. Veličković
MarketingNajnovije vesti