Kultura

Otvoren 52. Salon umetnosti u Pančevu

Izvor: 
Vojvodina uživo Sre, 26/10/2022 - 17:31U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu sinoć je svečano otvoren 52. Salon umetnosti Pančeva pod nazivom „Pozicija stvaranja“. Salon su otvorili Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva i član žirija Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti Narodnog muzeja Pančevo.

Na konkurs su pristigli radovi 52 umetnika, a za izlaganje izabrano je njih 41.

Ono što je primetno ove godine je da je pristigao i značajan broj radova veoma mladih umetnika od kojih su neki još uvek studenti. Deo njihovih radova izabran je i za izlaganje.

Na otvaranju su proglašeni i dobitnici nagrada. Prvu nagradu, otkupnu, dobila je umetnica Gabrijela Bulatović.

Drugu nagradu – izložbu u galerijskim prostorima Kulturnog centra Pančevo u narednoj godini dobile su dve mlade umetnice, Isidora Stojanović i Barbara Laković.

Radove izabrane za izlaganje na Salonu ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju do 18. novembra. Na Salonu se predstavljaju umetnici koji stvaraju ili su rođeni u Pančevu i okolini. Salon umetnosti Pančeva predstavlja važan umetnički događaj, nastao 1972. godine po ugledu na Oktobarski salon Beograda, revijalnu godišnju izložbu likovne umetnosti.

Iako je vremenom menjao koncepcije, pa je tako u periodu devedesetih funkcionisao kao autorska izložba, predstavlja manifestaciju s dugom tradicijom i kontinuitetom koji su joj obezbedili međunarodni ugled. Manifestacija je konkursnog i pozivnog tipa.

 Duga tradicija i kontinuitet kojima se može pohvaliti Salon umetnosti Pančeva obezbedili su mu značajno i trajno mesto u redovnom programu Galerije savremene umetnosti. Brojne su oblasti vizuelnog i likovnog istraživanja za koje se opredeljuju umetnici ove godine: dizajn, skulptura (instalacija), grafika, crtež, slika, fotografija, keramika…
MarketingNajnovije vesti