Izlozba Mate Foto: KCP (promo)
Kultura

Otvorena izložba Simptom Nemanje Mate Đorđevića u Pančevu

Izvor: 
KomunikArt Uto, 03/12/2019 - 12:10Izložba slika i crteža “Simptom (Mate)”, slikara Nemanje Mate Đorđevića, otvorena je sinoć (2. decembra) u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu.

Izloženi radovi nastali su u periodu od 2013. do 2019. godine, a ovom prilikom umetnik se predstavio crtežima i uljanim slikama velikog formata, uz nekoliko malih radova koje autor ističe kao genezu svog dela.

Ova dela obuhvataju beogradski i pariski period u radu umetnika, a donela su mu nagrade domaćeg i međunarodnog karaktera.

Đorđević ističe da je izloženim delima pokušao da eksterijer pretvori u enterijer.

- “Čovek je kao biće sposobno da mutira, da se pretvara, da bude nešto što naposletku svoje geneze nije, i sve te promene su neke tačke kojima sam ja u radu pratio celokupnu ličnu evoluciju“, dodaje autor.

O nazivu same izložbe kaže:

- “Na kraju se ispostavi da jedan rad, kad se postavi pred neke godine koje prolaze i koje nagrizaju vreme u kom radim, može da bude neki oblik bolesti kao dara, simptoma. Pre bolesti dolazi simptom i to je je mene interesovalo.“

Nemanja Mate Đorđević rođen je u Beogradu, 1983. godine. Živi i radi na relaciji Beograd–Pariz od 2014. godine. Završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Gordana Nikolića. Izlagao je na velikom broju izložbi domaćeg i stranog karaktera. Dela autora nalaze se u domaćim i stranim kolekcijama. Bavi se crtežom, grafikom, slikom i skulpturom. Dobitnik je domaćih i internacionalnih nagrada, među kojima se ističe nagrada za crtež Vladimir Veličković. Francuska Akademija nauka i umetnosti, sektor lepih umetnosti, internacionalna institucija s velikim renomeom i ugledom kako u Francuskoj, tako i šire, dodelila mu je tri nagrade (za crtež, slikarstvo, celokupan opus u vidu jednogodišnjeg rezident programa – jedini s ovih prostora koji je tri puta nagrađen). Takođe je dobitnik nagrade  za crtež Osten (Makedonija), nagrade za slikarstvo Likovna jesen – Milan Konjović, itd.
MarketingNajnovije vesti