Preobraženska crkva
Kultura

OTVORENO PISMO: Radovi na sanaciji i rekonstrukciji fasade zvonika Preobraženske crkve u Pančevu nisu izvedeni saglasno ugovoru

Izvor: 
013info Pon, 17/05/2021 - 18:16Mr Veljko Samardžija uputio je našoj redakciji otvoreno pismo namenjeno Grozdani Milenkov v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Njegovo pismo u celosti prenosimo.

Otvoreno pismo Grozdani Milenkov v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture

 

 „al tirjanstvu stati nogom za vrat,

 dovesti ga k poznaniju prava,

 to je ljudska dužnost najsvetlija!“

 Njegoš

Odgovorni ste što radovi na sanaciji i rekonstrukciji fasade zvonika Preobraženske crkve u Pančevu nisu izvedeni saglasno ugovoru potpisanom 08.10.2018. godine, fasada zvonika nije urađena „potpuno glatkih i ravnih površina “ kako je zahtevano i kako dolikuje Preobraženskoj crkvi spomeniku kulture od izuzetnog značaja.

Kao osnivač Odbora za obnovu Preobraženskog hrama 2015. godine i predsednik Crkvenoopštinskog upravnog odbora u periodu od oktobra 2019.godine do Vidovdana 2020. godine imam neposredne informacije o svim fazama pripreme i obnove zvonika crkve. Zato je moja dužnost da iznesem svoja saznanja.

 

Ovako je bilo.

 

Tri godine, od 2015. godine, svakoga dana ulagani su veliki napori da se osiguraju finansijska sredstva, na gradskom i republičkom nivou, za obnovu našeg Hrama Preobraženja Gospodnjeg. Kada smo uspeli da dobijemo 10.820.000,00 dinara od Ministarstva za kulturu i informisanje 2018. godine, našoj sreći nije bilo kraja. Naš san se počeo ostvarivati. U jednom specifičnom trenutku naš Hram smo prozvali „naša lepotica“, mnogi su to prihvatili i tako počeli nazivati našu crkvu. Kako su se parohijani radovali i bili ozarenih lica kada su videli da se „naša lepotica“ poput ružnog pačeta, posle više od 60 godina počela preobražavati iz ružne, nametnute od antihrista, jednobojne fasade u svoje „odore“ koje joj najlepše stoje, u boje svog lica , koje je u slavu Boga i roda projektovao Svetozar Ivačković, a dušu joj oslikali Uroš Predić i Stevan Aleksić, da opet to lice – fasada zvonika hrama Preobraženja Gospodnjeg obasja nezalaznom svetlošću sve koji budu blizu kao što: „Bezgranični izliv Božanskoga sjaja na gori Tavoru Apostolima zasija svetlošću izobilnom i jačom od svakog vida.“ (Prepodobni Jovan Damaskin)

 

Dovedeni ste početkom 2020. godine na mesto v.d. direktora, kako bi se kolokvijalno reklo „na gotovo“. Osigurane su bile finansije za rekonstrukciju fasade zvonika, radovi su bili u toku, u budžetu grada Pančeva za 2020. godinu bilo je predviđeno 1.050.000,00 dinara za izradu Projekta sanacije i rekonstrukcije fasade Preobraženske crkve kako bi se iduće godine, sa tim projektom, kandidovali na republički konkursu za sredstva i tako nastavili i završili sanaciju spoljnog dela - fasade cele crkve.

Ostalo je samo da se, prema ugovoru u kome je zahtevano da fasada zvonika mora biti „ potpuno glatkih i ravnih površina “, izvrši malterisanje fasade a zatim oboji.

Tokom malterisanja fasade nebrojeno puta sam Vas upozoravao, u funkciji predsednika Crkvenoopštinskog upravnog odbora , u prisustvu paroha i vaše saradnice, da fasada nije glatka i ravna. Vaš odgovor je bio da je izvođač obećao da će to biti otklonjeno. Nije tako učinjeno. Izvršeno je malterisanje cele fasade i farbanje, bez date saglasnosti o kvalitetu izmalterisane fasade. Dat je nalog da se uklone skele oko zvonika, visine preko 40 metara.

 

Na TV Pančevo, objavili ste 17.06.2020. godine u jutarnjoj emisiji da je završena sanacija zvonika crkve. Tog i idućih dana više se nije moglo pronaći bilo šta o tako značajnom događaju za naše sakralno, duhuvno i kulturno nasleđe. Za razliku, na internet stranici TV Pančevo idućih dana se nalaze i zadržavaju danima informacije o „novoj fasadi Doma kulture u Banatskom Novom Selu“, „bankomat dobili stanovnici Mise“, „besplatni kontejneri za meštane Gornjeg grad“ i 19. juna 2020. godine „predizborna tišina počela u ponoć“.

Posle gledanja snimke tog priloga, koji je bio antireklama kulturne baštine, razumeo sam odluke urednika TV Pančevo i internet stranice.

Poslao sam Vam elektronskom poštom zahtev, ispred samoupravne vlasti Srpske pravoslavne crkve , da Crkvenoopštinskom upravnom odboru dostavite dokumentaciju o radovima na sanaciji, u kojem ponovo upozoravam na loš kvalitet urađene fasade zvonika i da ovako izvedeni radovi predstavljaju nipodaštavanje verskog, istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda. Nepoštovanje koje ste pokazali u telefonskom razgovoru ne mogu na ovom mestu da iznesem jer mi moral to ne dozvoljava. Niste poslali tražrene dokumente.

 

U aprilu i maju 2021. godine na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dobijam kopije dokumenata iz kojih se vidi:

 

  • U građevinskom dnevniku nema upisane ni jedne primedbe na kvalitet malterisane fasade od nadzornog organa, a moralo je biti kao i zabeležbe kako su otklonjene primedbe. To je zakonska obaveza.
  • Da je Izvođač obavešten dana 29.06.2020.godine , sa potpisom v.d. direktora, o nedostacima posle obilaska. Ne znam kako ste obilazili. Čuo sam za leteće automobile, ali nisam za leteće skele, jer su one obične, klasične, po kijima se hodalo dok se vršila restauracija zvonika, i po kojima bi se hodalo prilikom kontrole radova i otklanjanja nedostataka, bile uklonjene. Video sam skelu koja se posle koristila, narod se podsmevao toj pokretnoj na četiri točkića, kojom se može doseći visina do 4 metra, ali nikako i 40 metara.
  • U dopisu od 07.08.2020. godine Izvođač obaveštava da su otklonjeni nedostaci. Kako su otklonjeni nedostataci na fasadi zvonika na kotama od 4 do 40 metara ostaje nepoznanica.
  • Krucijalan dokaz „o kvalitetu izrađene fasade“ se nalazi u Izveštaju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd br.16-97/2020-01 od 27.08.2020. godine u kome navode: „ Završna obrada utisnutih spojnica koje obavijaju zvonik formirajući pravougaone segmente je izvedena pravilno i precizno“. I ništa više o kvalitetu izrađene fasade. Inače ovi pravougaoni segmenti čine preko 95 % površine fasade zvonika. O kvalitetu tolike površine fasade zvonika, naši eminentni stručnjaci, nisu ništa rekli. Ili nisu hteli ili …
  • U Zapisniku o primopredaji izvedenih konzervatorsko-restauratorskih radova na sanaciji i restauraciji fasade i dekorativne plastike na zvoniku Preobraženske crkve u Pančevu od 07.09.2020. godine, a na osnovu gore pomenutih dokumenata izvodi se zaključak: „Objekat koji je i predmet ovog zapisnika Izvođač predaje Naručiocu u ispravnom i čistom stanju“. Kako je ispravno i čisto stanje kada predstavnici Rebubličkog zavoda za više od 95% površine fasade zvonika nisu naveli da je dobro urađena, a kako bi i mogli, nisu im dozvolili objektivnnost i profesionalnost.

 

Kao i tada, tako i sada tvrdim da fasada zvonika nije urađena kako je zahtevano ugovorom i kako dolikuje Preobraženskoj crkvi spomeniku kulture od izuzetnog značaja.

Poligraf je u modi, ali advokati kažu da nemaju vrednost u našem pravnom procesu. Ja imam predlog koji niko ne može osporiti. Uđite u crkvenu portu i pitajte svakog od ljudi koji se tamo pojavi da li je fasada zvonika dobro urađena? Ja sam tom jednostavnom metodom potvrdio da nijedan čovek nije dao pozitivan odgovor. A šta su govorili, ni to ne mogu izneti, jer mi moral ne dozvoljava. Ipak, Vaše rezultate dostavite predsedniku Crkbenoopštinskog upravnog odbora, jer Vi znate ko je on, a ako ne znate pitajte paroha, on će Vam siguro reći.

 

U ime parohijana Srpske pravoslavne crkvene opštine Gornji grad tražim da Crkvenoopštinski upravni odbor pismeno obavestite o dinamici izrade Projekta za sanaciju fasade crkve i same sanacije, zato što u Rešenju Ministarstva kulture i informisanja od 06.04.2021. godine, a po raspisanom javnom konkursu od 4. januara 2021. godine za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji za 2021. godinu, nema prijavljenog Projekta sanacije i rekonstrukcje fasade Preobraženske crkve .

 

 

A kako će biti?

 

Kao što Njegoš reče. I to veoma brzo.

 mr Veljko Samardžija

 

 
MarketingNajnovije vesti