Mačkove fotografije Amfilohija Foto: Zoran Jovanović Mačak
Kultura

Pančevački fotoreporter izlaže u Crnoj Gori - omaž mitropolitu Amfilohiju

Izvor: 
013info Pet, 23/07/2021 - 13:16Izložba pančevačkog fotoreportera Zorana Jovanovića Mačka, koja je omaž blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju, biće prikazana u manastiru Miholjska prevlaka kod Tivta u nedelju 25. jula 2021. godine u okviru Međunarodne duhovne akademije “Sveti Jevstatije Prevlački: Mitropolit Amfilohije – ličnost, djelo, misija”.

- Mitropolita Amfilohija sam upoznao 1991. godine kada je bio Vladika banatski i obnavljao manastir Vojlovicu u blizini Pančeva. Svojim dolaskom u Crnu Goru Vladika Amfilohije je vratio veru u narod i život u manastire, zbog čega će moja izložba na Moholjskoj prevlaci biti omaž blaženopočivšem mitropolitu. Zbog toga je postojećoj izložbi dodato dvadesetak fotografija koje se odnose na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, od kojih je prva urađena 1991. godine dok su sve ostale rađene kasnije u Crnoj Gori, kaže Zoran Jovanović.

Jovanović dodaje da izložba broji šezdeset tabli 80x120 cm (ili 130 cm) i ima ukupno stotinu dvadeset tri crno-bijele i kolor fotografije kao i tri velike reprodukcije srednjih strana koje su objavljivane u „Večernjim novostima“ i u drugim medijima.

- Izložba će trajno ostati u Crnoj Gori odakle će ići u svoj dalji život. Nakon Miholjske prevlake izložba ,,Vaskrs svetinja“ će biti prenijeta u Nikšić a zatim i u Podgoricu. Volio bih da moje fotografije krase zidove manastira u kojima su nastale, kaže Zoran Jovanović.

Jovanović je svojim objektivom zabeležio kako su svetinje izgledale devedesetih godina, a kakve su danas.

 

AMfilohije Radović
Foto: Zoran Jovanović Mačak
3_14.jpg

 

Zoran Jovanović MačakZoran Jovanović Mačak rođen je 1962. godine u Pančevu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1981. Status slobodnog fotografa mu je omogućio da raširi saradnju sa mnogim dnevnim i ilustrovanim listovima širom Jugoslavije, u kojima objavljuje atraktivne reportažne fotografije. Od 1982. do 1993. bio je stalni saradnik lista Pančevac. Značajan period je proveo radeći na filmu, gde stiče raskošno iskustvo kao filmski fotograf.

Upravo ovaj deo karijere i fantastični snimci koje je „uhvatio“ i ovekovečio otvorili su mu vrata svetskih novinskih agencija Reuters, Ap i Sigma. Stalni je saradnik dečje fondacije Unicef. 0d 1994. godine je zaposlen u najtiražnijem dnevnom listu Večernje novosti u kojem i danas radi kao fotoreporter.

Član je profesionalnih udruženja: UNS , NUNS i umetničkog udruženja ULUPUDS (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i UFTUSS (Udruženje filmskih i tv-umetničkih saradnika Srbije).

Dobitnik je značajnih nagrada za fotografiju u novinarstvu, kako domaćih tako i internacionalnih.

 

 
MarketingNajnovije vesti