Pančevčaki pisciu zatvoru Foto: privatna arhiva
Kultura

Pančevački pisci na književnoj večeri u zatvoru

Pančevo, Pon, 09/12/2019 - 08:21
Ivana Vlajovic


Književnici iz Pančeva Aleksandar Čotrić i Senka Pavlović u Okružnom zatvoru u Zrenjaninu 6. decembra održali su književno veče tokom kog su govorili svoje aforizme i pesme. Ovoj nesvakidašnjoj književnoj večeri prisustvovalo je tridesetak zatvorenika i stražara.

Aleksandar Čotrić podsetio je da su i neki poznati pisci, poput Migela Servantesa, Fjodora Dostojevskog, Aleksandra Solženjicina, Oskara Vajlda, Vojislava Ilića Mlađeg, Ive Andrića, Borislava Pekića, Aleksandra Popovića i Dragoslava Mihailovića deo svoga života proveli u zatvorima ili logorima, ali su uspeli da se izdignu iznad teških životnih situacija i postanu poznati i priznati stvaraoci, neki i dobitnici Nobelove nagrade.

Čotrić je, osim svojih aforizama poput „Zatvorenici imaju najviše slobodnog vremena“, „Izašao je iz zatvora kroz rupu u zakonu“, „Umesto u zatvoru, kriminalac je u rijaliti programu. Umesto njega, kažnjeni su gledaoci“, govorio i aforizme kolega sa Balkana koji su za vreme komunizma iz političkih i ideoloških razloga bili osuđivani i zatvarani - Žarka Petana iz Slovenije, Eftima Gaševa iz Makedonije i Ganča Savova iz Bugarske, a po izlasku na slobodu postali su ugledni reditelji, novinari i profesori univerziteta.

Senka Pavlović je u šaljivom tonu govorila o "prednostima" boravka u zatvoru u odnosu na radno mesto, a upitavši da li neko među prisutnim zatvorenicima piše. Nakon što se njih nekoliko javilo, govorili su svoje pesme i kraće prozne tekstove.

Književno veče u zrenjaninskom zatvoru upotpunili su svojim učešćem i pisci iz Žitišta Predrag Radaković, Dragoslav Savić i Nemanja Savić.
MarketingNajnovije vesti