PSCPD Dimitriju Stefanoviću
Kultura

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo odalo poštu Dimitriju Stefanoviću

Izvor: 
013info Sre, 07/10/2020 - 09:51U Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo u utorak, 6. oktobra, Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo odalo je poštu nedavno preminulom akademiku Dimitriju Stefanoviću. Pred brojnim posetiocima na Dimitrija su se sećali i o tome pričali predsednik PSCPD-a Srđan Miković, episkop autrijsko-švajcarski Andrej (Ćilerdžić), prof. dr Danica Petrović i mr Vera Carina.

Ove večeri pevalo je Pančevačko crkveno pevačko društvo, a u tri kompozicije imalo je i soliste: Igora Kurtza, Milan Obradovića i Nenada Ristovića. Takođe, nekoliko kompozicija izvela je i Pevnica Sveto-Trojačkog hrama Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu.

A Dimitrije Stefanović - Tadin, Pančevac rođen 1929. godine, bio je vezan za PSCPD od svoje mladosti. Sin Ivana Stefanovića, vlasnika "Gvožđare Stefanović" u Svetospensku crkvu odlazio je još kao đak, a već pedesetih godina prošlog veka počeo je da diriguje horom.

Završio je pančevačku gimnaziju, diplomirao muzičku istoriju na Muzičkoj akademiji u Beograd, kao i germanistiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Magistrirao je, a potom i doktorirao na Univerzitetu u Oksfordu. O vizantijskoj i staroj slovenskoj muzici predavao je kako na Oksfordu tako i na mnogobrojnim međunarodnim skupovima i konngresima širom sveta, na Jugoslovensko-nemačkim horskim nedeljama, na letnjim akademijama u manastiru Studenica i na Letnjim školama crkvenog pojanja "Korneliju u spomen". Kako bi prenosio znanja o staroj srpskoj muzici stvorio je 1969. godine Studijski hor Muzikološkog instituta SANU.

Radni vek je proveo u Muzikološkom institutu SANU u zvanjima od asistenta do naučnog savetnika i direktora. Za dopisnog člana SANU izabran je 1976, a za redovnog 1985. godine. Bio je dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti od 1987, sekretar Odeljenja za scenske umetnosti i muziku Matice srpske (19991-2004), potom potpredsednik Matice srpske (2004-2012) i generalni sekretar SANU (2007-2015).

Nocilac je ordena Svetog Save prvog stepena 1990, odlikovanja ruskog i rumunskog patrijarha, više gramata i priznanja eparhijskih arhijereja. Krsta za zasluge s lentom SR Nemačke 1991, kao i zlatne značke Muzičke omladine Jugoslavije. Dobitnik je i nagrade "Dositej Obradović" 2018. godine.

Stefanovićč je nerazdvojivi deo Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva. Dirigovao je na liturgijama svake nedelje i praznika duže od pola veka, kad god mu je u početku vreme, a potom i zdravlje dozvoljavalo. U poslednjih deset godina prisustvovao je i neretko učestvovao na svim službama i slavama PSCPD-a. Nije propustio niti jedan jubilej, Svetosavsku akademiju, festival koji je organizovalo Društvo, Njegova podrška i poučne reči pri svakom susretu i na svakoj "trpezi ljubavi" odzvanjale su još dugo u srcima onih koji su imali tu čast da ga čuju.

Upokojio se u Beogradu 1. avgusta 2020. godine.
MarketingNajnovije vesti