Pisanje Foto. pxhere
Kultura

Pančevcu treća nagrada na književnom konkursu

Izvor: 
Dnevnik.rs Sre, 25/11/2020 - 10:51


Žiri književnog konkursa “Ulaznica 2020”, koji su raspisali časopis “Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina, doneo je jednoglasnu odluku o ovogodišnjim nagradama.

U kategoriji poezije, prva nagrada pripala je mladoj splitskoj književnici Luci Kozini za delo “Uspoređivanje”. Druga nagrada dodeljena je Aleksandru Jovičiću iz Lešaka za delo “Draga mama”, a treća Ani Avramov iz Zrenjanina za “Jugo”.

U oblasti proze, prvu nagradu osvojila je Marija Rakić Mimica iz Splita za delo “Šamar”. Druga nagrada dodeljena je Neveni Karanović iz Beograda za delo “Influenserka”, a treća Martinu Grabasu iz Pančeva za delo “Ukleti svetionici”.

U kategoriji eseja, prva nagrada pripala je Mileni Lazić iz Beograda za esej “Stabilnost otvorene strukture identiteta”. Druga nagrada je dodeljena Neveni Stanojević iz Ćićevca za rad “Usamljeni Minotaur u Asterionovom domu”, a treća Danici Đokić iz Jagodine za “Jugoslav: smrt i dokolica”.

Ovogodišnji žiri radio je u sastavu: urednica i kritičarka iz Kikinde Dunja Ilić (predsednica žirija), književnik i urednik iz Novog Sada Alen Bešić i urednik časopisa “Ulaznica” Vladimir Arsenić.

Žiri je sa zadovoljstvom konstatovao da se povodom javnog poziva na onlajn konkurs, koji je objavljen u maju, odazvao srazmerno veliki broj autora. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije.

Nagrađeni radovi su se izdvojili svojim književnim kvalitetom, poetičkom doslednošću i vrhunskom obradom izabrane teme. Zanimljivi i različiti po svojim tematskim istraživanjima, a napisani sa upečatljivim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili zrelošću izraza, premda se radi o mladim osobama, obrazložila je odluku predsednica žirija Dunja Ilić.

Ona je dodala da je u svom ocenjivanju žiri vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv.
MarketingNajnovije vesti