Gordana Vlajić Foto: promo
Kultura

Pančevka Gordana Vlajić promovisala svoju zbirku pesama u Udruženju književnika Srbije

Izvor: 
013info Čet, 19/07/2018 - 09:52


U petak, 13. jula,  u Udruženju književnika Srbije, održana je promocija dve knjige, dvoje pesnika. Zbirke pesama USUD, naše sugrađanke Gordane Vlajić i “Mit o čoveku”, književnika Vojislava Vukotića.

U punoj Svečanoj sali Udruženja o zbirci književnice Gordane Vlajić govorili su Miodrag Jakđić, književnik i predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu, književnik Radomir Mićunović i Stefan Tićmi, mladi pisac koji se ovih dana vrtoglavo penje na lestvicu najčitanijih sa svojim romanom – prvencem „Ja sam Akiko“.  O zbirci „Mit o čoveku“ Vojislava Vukotića svoje pohvalno mišljenje izneli su književnik Miljurko Vukadinović i književna kritičarka Ljiljana Simić.

Pesme Gordane Vlajić i Vojislava Vukotića govorili su sami autori, uz pomoć nadarenog Viktora Vlajića koji je pored samostalnog nastupa pobrao aplauze i za pesmu „Aperitiv od mlade jeseni“ koju su recitovali zajedno majka i sin, Gordana i Viktor Vlajić.

O novoj zbirci Gordane Vlajić su se kroz kratke prikaze izrazito pohvalno izrazili, pored ostalih, i Ljubivoje Ršumović, novinar Mihailo Medenica i književnica Jasmina Malešević.

Ljubivoje Ršumović: "... Iznenadila si me ponovo, Gordana. Ovoga puta ciklusom pesama i snalaženjem u ritmovanju stvarnosti i lične liričnosti. Ti umeš da poštuješ Reč, to blista iz tvojih stihova. Usput, ona tačka u naslovu knjige je iskorak, sviđa mi se. Nastavi da prednjačiš, ponašaj se kao da je Rembo tebi napisao "Pismo vidovitog", a ne Demijeu."

Mihailo Medenica, novinar: " (...) U ovim Usud-pesmama sam umirao i vaskrsavao iznova, shvatajući... kroz život se može stihovima, život jesu stihovi, čovek je poezija, čovek je proza, sve ostalo je opsena puka."

Jasmina Malešević, književnica: „U najnovijoj knjizi pesama, Gordane Vlajić, nekoliko naslova se završava tačkom. Tačkom se završava i naslov knjige... Posle tačke, počinje najistinskiji svet pesnikinje koja se usudila, da nagovesti da će ukrstiti mačeve sa samom sobom i raskrstiti sa strahom od zapisivanja visprenih misli i slika koje sleću kao nesalomivi leptiri sudbine. U želji da ne budem plovak koji ostaje na površini, pretvoriću sva slova u olovnu kuglicu. Pokušaću da potonem do Gordaninog pesničkog bića... Potonuću do  pesme  „Kako je umrla Lenka Dunđerski“, koja me je svojim iskorakom posebno dotakla. Pesma, koja je mnogo više od ljubavnog dijaloga, jer u njoj vidim i sve ono što Gordana Vlajić jeste.   Svi smo mi Lenke i Laze, u pojedinim epohama svog života. Udes, kob, sudba, usud, svejedno, propinju se i burgijaju po zidovima sreće. Gordana se usudila, da o odnosu između Lenke i Laze napiše pesmu, koja drugačije teče i koja ogromna  ljubavna krila daruje Lenki a ne Lazi. Odvažiti se da usud osudiš, udesiš, raznežiš, nije kosmička šala. Samo tako, pesnik ostaje u dosluhu sa sobom, približavajući se svojoj suštini. Gordana,  jasno vidi male i velike ljude, reke i mora. Častoljubljiva je i  svestrana i u životu i u pesničkom izrazu. Lagano spoznaje šta sve može da se dogodi kad se usudi da oprosti i kada usude sebične i klete, natera da odlete.”

    Gordani je ovo deseta, a Vojislavu dvanaesta knjiga. Nakon Lisabona (Portugal), Burgasa (Bugarska) i Rešica (Rumunija), beogradska promocija   USUD.a je svojevrstan nastavak predstavljanja ove knjige po Srbiji, nakon što je glumica Jelena Stupljanin govorila jednu od pesama na aprilskom „Književnom maratonu Beogradski čitač“ u Čuburskom parku.

 
MarketingNajnovije vesti