Foto: Needpix
Kultura

Pančevka Mira Kovačević jedna od retkih umetnika koji se bave slikanjem vinorela

Izvor: 
RTS Pet, 25/09/2020 - 15:13

Mira Kovačević iz Pančeva jedna je od retkih umetnika koji se bave slikanjem vinorela. To je tehnika nastala još u doba renesanse, ali uglavnom zaboravljena, gde se za bojenje koristi vino. Njeni radovi najčešće slave život i žensku lepotu.

Pančevačkoj slikarki Miri Kovačević pribor za rad jesu četkice, ali umesto boja koristi vino, najčešće crveno i to iz regiona, od autohtonih sorti grožđa. Bavi se tehnikom koju nije imala gde da nauči, nego je sve morala sama, kroz rad, a ni u celom svetu nema mnogo umetnika koji se time bave. „Dugo sam radila šarene slike, pune života, pune radosti i to je bilo klasično štafelajno slikarstvo. Negde me je to zasitilo, trebalo mi je nešto novo, drugačije i prepoznatljivije“, objašnjava Mira Kovačević.

Slikanje vinom traje nekoliko dana, jer se radi u slojevima, a posebno interesantno je što se delo vremenom menja.

„Karakteristika vinorela je da se poput vina od kog nastaje vremenom menja, da slike gube prvobitne tonove, ljubičaste, ružičaste i intenzivni tonovi postaju smeđi“, kaže slikarka.

Mira svoje vinorele izlaže u kafe-galerijama i na vinskim festivalima, a njeni kupci su najčešće iz inostranstva, ljubitelji vina i neobične umetnosti. Najviše voli da slika portrete i ženske figure.

„Žene iz razloga što su vrlo slične vinu, što su kao i mlada vina i mlade žene lepe, mirisne, dopadljive. Kako stare, poput vina dobijaju na nekoj ozbiljnosti, mudrosti“, ističe Kovačevićeva.

Iako se vinom mogu slikati sve teme, od pejzaža do ikona, Mira Kovačević voli da predstavlja atmosferu koja ide uz to piće, a to je hedonizam, lepota i radost življenja.
MarketingNajnovije vesti