Gabbeh Foto: Hessam Samavatian
Kultura

PANČEVO: Austrijski sastav „Gabbeh" nastupa na Nova festivalu

Izvor: 
KomunikArt Sub, 06/10/2018 - 16:38Poslednjeg dana Nova Festivala, u nedelju, 7. oktobra u 21 sat u Narodnom muzeju u Pančevu, na programu je specijalni koncert austrijsko-iranskog sastava Gabbeh, koji će publiku povesti na nesvakidašnje muzičko putovanje od drevne Persije do modernog Beča. Koncert se održava uz pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Iz kulturološkog sudara različitih svetova oduvek se rađala uzbudljiva, nadahnuta, revolucionarna muzika. Naslednici afroameričkih robova doneli su nam džez i bluz, dok su mnogo godina kasnije globalizacija i internet doneli muziku sa svih strana sveta do svakog zapadnjačkog doma; ili makar onim slušaocima sa afinitetom za egzotične zvuke. Delom zarad potreba tržišta i komercijalizacije, a delom iz prirodnog susreta “zapadnjačkog” popa i etničkih muzika različitih naroda, rodio se hibridni žanr “world music”.

Internacionalni trio Gabbeh predvodi Iranka sa kanadskim pasošem,vokalistkinja  Golnar Shayhar. Njena zemljakinja po mestu rođenja, Mona Matbou Riahi, svira klarinet, dok Austrijanac Manu Mayr svira kontrabas. Svi žive u Beču, a stvaraju muziku koja nadilazi čak i ono što kolokvijalno nazivamo “muzikom sveta”. Dok bi se drugi bendovi možda i zadovoljili postavljanjem tradicionalne muzike u urbani, moderni kontekst, ovaj trio mladih a već dokazanih muzičara ide i korak dalje. Svi odreda afirmisani u nizu vlastitih projekata, svoja iskustva predstavljaju kroz originalnu kombinaciju iranske folklorne muzike, džeza i avangardnog izraza.

Sama reč “Gabbeh”, kao odrednica za vrstu persijskog tepiha koji prave žene nomadi i koji se više zasnivaju na individualnom nadahnuću nego na strogim pravilima izrade, indikativna je i za stvaralaštvo grupe. Jer taman kada vas lepa melodija otpevana na farsi (persijskom) jeziku zavede i uljuljka, tu će uskočiti Mona i Manu u svojim delikatnim, improvizovanim interakcijama. A kad se priviknete na njihov istančan kamerni senzibilitet, eto Golnar Shahyar koja će svojim teatralnim performansom dodati još jednu nesvakidašnju dimenziju  koncertu i prenuti nas iz “dogmatskog dremeža”.

Kroz preplitanje vokalnog i glumačkog umeća, Gabbeh nadilaze ne samo okvire tradicionalne muzike, već i čitavog koncepta “standarnog” koncertnog izvođenja. Njihovi nastupi nisu česti, i rezervisani su samo za specijalne prilike, a nastup na Nova Festivalu je jedan od njih.
MarketingNajnovije vesti