Kultura

Pančevo Film Festival od 7. do 11. septembra

Izvor: 
Tanjug Sre, 20/07/2016 - 20:54
Pančevo Film Festival (PAFF), internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, biće održan od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu, najavljeno je danas na Paliću.PALIĆ - Pančevo Film Festival (PAFF), internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, biće održan od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu, najavljeno je danas na Paliću.

Treće izdanje PAFF-a predstavljeno je danas u okviru 23. Festivala evropskog filma Palić, a selektor Stefan Ivančić je u razgovoru za Tanjug najavio šest filmskih programskih celina.

Festival će obuhvatiti dva takmičarska programa - “Svetionici” sa osam dugometražnih filmova i “Rani radovi”, u okviru koga će biti prikazno 20 kratkih ostvarenja iz celog sveta.

Revijalni program “Pafforama” predstaviće presek ovogodišnje i prethodne sezone, a u okviru selekcije “Ponoćna jeza” biće prikazano pet dugometražnih horora u izboru britanskog reditelja Džulijana Ričardsa, dok “Svetla budućnost” donosi retrospektivu kratkih filmova hrvatskog reditelja Igora Bezinovića.

Ivančić posebnu pažnju skreće na izbor filmova priznatog nemačkog filmskog kritičara Olafa Milera.

“Olaf Miler je veoma zanimljiva ličnost, veoma je specifičan i poznat u filmskom svetu zato što je veoma polemičan i ima čudan filmski ukus. On otkriva stvari za koje niko nije čuo. Sreli smo ga u Berlinu i zamolili da napravi program za pančevački festival. To nisu sve savremeni filmovi, biće, na primer, jedan japanski iz osamdesetih godina za koji niko ne zna”, rekao je Ivančić.

On je objasnio da se od osnivanja festivala trude da se bave onim što bi moglo da se nazove avangardnim filmom - alternativnim ostvarenjima koji nemaju prostora na drugim festivalima i da im je fokus na mladim autorima.

 

Zanimljivo je da nagradu “Dimnjak” u okviru selekcije “Rani radovi” dodeljuje žiri koji čini 16 srednjoškolaca i jedan poznati srpski reditelj.

PAFF organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva sa misijom da predstave, istraže i prošire ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da pruži podršku novoj generaciji filmskih stvaralaca i animira novu filmsku publiku.

Izvor: Tanjug
MarketingNajnovije vesti