Kultura

PANČEVO: Izložba akvarela „00:00” Marije Nikolić od 2. marta

Izvor: 
013info Pet, 26/02/2021 - 09:58U foajeu Kulturnog centra Pančeva od 2. do 22. marta biće predstavljena izložba akvarela „00:00” Marije Nikolić.

Slikarka Marija Nikolić se pančevačkoj publici predstavlja ciklusom radova u tehnici akvarela pod zajedničkim imetniteljom „00:00“. Umetnica u svom radu kontinuirano istražuje, ne fokusirajući se na jedan likovni jezik već nasuprot, veliku pažnju posvećuje konceptualnom i modernom vizuelnom izrazu, dok je temporalno prisutan poseban osvrt na sazvučje boja, tonova i oblika. Na izložbi „00:00“ prestavljeni su dvodimenzionalni radovi ogrnuti geometrizmom, protkani minimalizmom sa asocijativnim uplivom 

Pixel art-a. Umetnica imenuje svoje radove preciznim vremenskim trenutkom i u tome možmo da  vidimo njeno poigravanje sa granicom apstrakcije i realizma. Marijino slikarsko istraživanje pokreće disharmonija i disbalans i vodeći se njima ona oblikuje i razdvaja elemente u potrazi za skladom i redom, harmoničnim odnosom celina, površina i boja. Različitim pozicioniranjem vizuelnog centra slike umetnica otkriva valerske mogućnosti svedenih boja, gradi vizuelnu iluziju površine platna i obavija ga velom melanholije. Marija beleži jedan momenat u svojim radovima i fokusira se na preispitivanje njegove atmosferičnosti i emocionalno značenje.

Odlučna u traženju svoje harmonije, Marija traga za vlastitim savršenstvom. U samom činu stvaranja, harmoniju ostvaruje kroz valer i sa sporadično naglašenom pozlatom, kako bi dosegla do svetlosne tačke, kao završnog „krešenda“. Njene slike imaju asocijativnu vrednost i to je momenat gde se u svojoj apstrakciji Marija zaustavlja a posmatraču prepušta da razvije svoj lični doživljaj i tumačenje.

Kruna Novović, MA, istoričarka umetnosti

Marija Nikolić, biografija

Marija Nikolić je vizuelna umetnica mlađe generacije čiji se trenutni likovni izraz duboko zasniva na estetskoj misli apstraktnog minimalizma i postminimalizma, gde najčešće istražuje mogućnosti uokvirene geometrijske forme. Rođena 1989. u Velikoj Plani. Nakon završene srednje umetničke škole “Tehnoart Beograd“ upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2015. godine završila master studije slikarstva u klasi Dobrice Bisenića. Nakon studija učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, likovnim kolonijama i, za sada, ostvarila četiri samostalne izložbe. Član ULUS-a od 2020. godine. Njena dela se nalaze u mnogim privatnim i nekolicini javnih kolekcija. Živi i stvara u Beogradu.

Samostalne izložbe:

2020. Beograd, Prodajna galerija Beograd: Back to Black

2020. Beograd, Biblioteka grada Beograda, Galerija Atrijum: Horizonti

2019. Beograd, Umetnički prostor Kvaka 22 : Zlatni presek

2015. Smederevska Palanka, Galerija Dušan Starčević: Novac i propadanje

Grupne izložbe (izbor):

2020. Beograd, Galerija A: VI međunarodni bijenale akvarela 2020. Beograd, Paviljon Cvijeta Zuzorić: Prolećna izložba

2019. KVART BW, Glaerija Štab: Međunarodna izložba

akvarela Neocolonia Ada Beograd FabrianoinAcquarello 19/20

2019. Beograd, Narodna banka Srbije, ASA: Umenost-danas

2019. Beograd, Festival Dev9t : Alhemija

2015. Beograd, Studentski kulturni centar: FESTUM

2011. Beograd, Galerija 73 : Izložba slika Likovne kolonije Ada 2011

2011. Beograd, Galerija Trag : Međunarodna izložba minijatura
MarketingNajnovije vesti