Kultura

PANČEVO: Izložba Bogdana Pavlovića „Druga zemlja” od 7. juna

Izvor: 
013info Pon, 31/05/2021 - 10:16U Galeriji savremene umetnosti biće predstavljena izložba Bogdana Pavlovića, Another Country / Druga zemlja, od  7. do 25. juna.

Stručno vođenje kroz izložbu: petak, 11. jun, u 17.00 sati.

Izložba „Another Country” ima multimedijalni karakter, a sačinjavaju je fotografije, iscrtani atlasi, kolažirane geografske mape, slike na crnom itisonu, „vintage” mašina za kucanje „olympia” iz koje izlazi mapa zvezda, objekti (astraliti) i nekoliko video-zapisa.

Slično klasičnim fotografijama koje nastaju pri prigušenoj crvenoj svetlosti laboratorije, pod dejstvom razvijača, i forme na Pavlovićevim slikama izranjaju iz tame u trenutku dok ih gledamo. Umetnik je u potrazi za trenutkom stvaranja slike pod okriljem tog nemog crvenog osvetljenja koje je, pored toga što poseduje jaka dramaturška i simbolička svojstva, po skorašnjim saznanjima naučnika, i obojenost univerzuma u svojim prapočecima. Dodir boje sa sirovom pozadinom apsorbnog mat crnog itisona stvara neobične pikturalne efekte koji daju slikama nadrealan karakter kao da scene koje iskrsavaju pred nama pripadaju nekoj drugoj stvarnosti.

Ta druga stvarnost se nalazi i na geografsko-astronomskoj karti preoblikovanog kontinenta koga umesto topografskih entiteta čine zvezdane konstelacije. On nosi naziv „Astralia” i predstavlja izmaštani sideralni kontinent. Ispitivanje odnosa makro i mikro kosmosa možemo uočiti i u radovima „Astraliti”, objekti – meteoriti, sačinjeni od sazvežđa.

Ucrtavanjem scena iz svakodnevice u prave atlase, s druge strane, prizori preuzeti iz umetnikove foto-arhive poprimaju univerzalni karakter. Atlasi su plodna podloga za najrazličitije konceptualno-likovne eksperimente, koje umetnik pretvara u sekvence stop-motion animiranih video-radova.

Francuska istoričarka umetnosti An Malerb u tekstu „Teritorije imaginarnog” za Pavlovićeve radove kaže: „Kroz slike koje upisuje u geografske karte i koje se uzdižu do ranga simbola, Bogdan Pavlović u gledaocu dotiče sopstveni osećaj pripadnosti svetu. Njegove istorizovane mape nas upućuju na preispitivanje, na sanjarenje, ali možda, i pre svega na pomirenje s mogućim beskonačnostima Zemlje i kosmosa.”

(Anne Malherbe „Territoires de l’imaginaire”, 2019)

 

O autoru

Bogdan Pavlović je rođen u Beogradu 1969. godine. Živi i radi u Parizu.

Diplomirao je na Ecole des Beaux Arts (ENSBA) u Parizu 1997, u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Magistrirao je na FLU u Beogradu 2002. godine, kod profesora Čedomira Vasića.

Radovi mu se nalaze u javnim kolekcijama: „Lefranc & Bourgeois”, Satovi „Rado” Francuska, Muzej „Zepter”, „Opel” Francuska, Aéroports de Paris, Muzej savremene umetnosti Beograd, Muzej Grada Beograda.

U kolaboraciji sa Studijom Van Rijn 2018. godine realizovao je monumentalni crtež-print „Between” za Hotel „Hyatt Regency Etoile” u Parizu. Sa svojim bratom Miškom Pavlovićem radi na projektu izložbe posvećene 100-godišnjici svetske avijacije u Muzeju jugoslovenskog vazduhoplovstva. Izradio je plakat za film Emira Kusturice „Super 8 Stories” 2001. godine, a 1994. maketu „opela tigre” za „General Motors” za Sajam automobila u Parizu.

Bogdan Pavlović je likovni umetnik koji se, pored crtanja, slikarstva i kolaža, bavi i fotografijom, videom i ambijentalnom instalacijom. Od 2008. godine koristi specifičnu vrstu itisona kao podlogu za realizaciju više slikanih serija. Eksperimentalni aspekt u Pavlovićevom radu je vidno prisutan. Kroz svoje kreacije, na ekspresivan i jednostavan način, Bogdan Pavlović dovodi u vezu univerzalno i lično, dokumentarno i izmaštano.
MarketingNajnovije vesti