Čedomir MIosavljević
Kultura

PANČEVO: Izložba koja poručuje „Znate šta jesmo, ali ne znamo šta bismo mogli biti”

Pančevo, Sre, 01/08/2018 - 09:39
Suzana PrvuljIzložba fotografija „Znate šta jesmo, ali ne znamo šta bismo mogli biti”, autora Čedomira Milosavljevića, akademskog slikara, otvorena je juče, u Narodnom Muzeju Pančevo, a trajaće do 10. avgusta.

Autor je svojim radovima obuhvatio tri tematska ciklusa. Prikazane su fotografije osoba s posebnim potrebama, zatim one koje prikazuju živote prosjaka, ali i mrtva priroda.

Izložbu je svečano otvorio Božidar Andrejić, beogradski novinar lista „Danas”.

S obzirom na to da su među predstavljenim fotografijama najzastupljeniji portreti pripadnika Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba iz Pančeva, autor je pojasnio da su ti radovi nastali u okviru radionice „Ručno pravljenje papira”, koju je vodila Ksenija Milosavljević i priprema za izvođenje predstave „Romeo i Julija”. Prema njegovim rečima, najviše ga je oduševila predanost štićenika tokom stvaranja fotografija.

- Zanimljivo je to što sam nakon fotografisanja, dakle, u postprodukcijskom procesu, shvatio o čemu se radi. Tek tada sam dobro upoznao karaktere i stremljenja štićenika, rekao je Milosavljević.

Govoreći o izložbi, Božidar Andrejić je naveo kako je fotograf uspeo da uhvati i prikaže poruke članova Udruženja MNRO.

- Dominantno je to što pripadnici udruženja na fotografijama ne predstavljaju sebe, već pokušavaju da predstave nas. Najzanimljivije je što su oni odglumili kako mi glumimo i glumatamo. Treba videti izložbu, i ne razmisliti o portretisanim osobama, već o nama samima, izjavio je Andrejić.

Čedomir  Milosavljević rođen je 1960. godine u Pančevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva, u klasi profesora Vojislava Todorića. Pored fotografije, profesionalno se bavi i ikonopisom.

Dela koje Pančevci imaju priliku da vide u Svečanoj sali muzeja, bila su izložena u Studentskom kulturnom centru Beograda, u februaru, ove godine.
MarketingNajnovije vesti