Kultura

PANČEVO: Izložba "Simetrija" Milana Manića od 3. aprila

Izvor: 
013info Uto, 28/03/2023 - 13:06U Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće predstavljena izložba digitalne grafike "Simetrija", autora Milana Manića, od 3. do 15. aprila.

Otvaranje je u ponedeljak, 3. aprila, u 19.00 sati.

Za mene, kompjuterska grafika, posebno gemetrijska apstrakcija kojom se najviše bavim, nipošto nije lišena osećajnosti iako se u osnovi svodi na matematička načela. Naprotiv, ona je svojevrsna poezija, i poput estetski biranog jezika ima svoju umilnost, blagozvučnost i značenje, koje želim da ponudim posetiocu izložbe. Imam na destine grafika pomunutog formata, za izložbu ću odabrati one u kojima je naglašena simetrija, koja ponekad deluje umirujuće, ponekad, uveseljava usled razigranosti, a neretko poziva na razmišljanje.

 Milan Manić

Biografija

Više od dvadeset godina se bavi multimedijom. Poslednjih godina, prisutan je, kako na likovnoj, tako i na književnoj sceni savremenog stvaralaštva u zemlji i inostranstvu.

Milan Manić je likovni umetnik proširenih medija. Član je ULUS-a i još nikoliko umetničkih udruženja. Imao je pet samostalnih izložbi i učestvovao na 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: BiH, Severna Makedonija, Kipar, Bugarska, Mađarska, Brazil, Turska, Kina. Nagrađivan.

Piše kratke priče i pesme; objavio je zbirku kratkih priča i pesama „Sve te prevrtalice“ (Pirot: Pi-press, 2008);  objavio je zbirku pesama „Sumpor“ (Izdavač Narodna biblioteka Pirot: 2022.); zastupljen u brojnim zbornicima i dve antologije; nagrađivan; sarađuje sa domaćim i stranim časopisima: objavljivao u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj.

Napustio studije elektrotehnike posle oboljevanja od akutne leukemije. Nakon stabilizacije zdravstvenog stanja posvetio se umetnosti. Aktivno igra šah. Bavio se novinarstvom i humanim radom. Rođen je u Pirotu 1979. Živi i radi u Pančevu.
MarketingNajnovije vesti