Jasmina Topić
Kultura

PANČEVO: Jasmina Topić pred domaćom publikom u Dvorani Apolo

Izvor: 
013info Ned, 20/06/2021 - 23:01Promocija pesničke knjige Jasmine Topić ,,Privremeni boravak” održana je u Dvorani Apolo 15. juna. Pesnikinja je nastavila da primenjuje koncept netipičnih književnih večeri, a moglo bi se reći da je ovog puta program predstavljanja bio i književni i muzički. Zbirka je objavljena krajem prošle godine u izdavačkoj kući ,,Arhipelag” iz Beograda, ali je predstavljena tek sad zbog specifičnih okolnosti u vezi sa pandemijom korona virusa.

 

Na početku večeri, Jasmina Topić je pročitala ciklus iz knjige, u gotovo pozorišnoj atmosferi, da bi potom na scenu izašli Nevena Stefanović, recenzent ,,Privremenog boravka” i Gojko Božović, urednik i izdavač. Govornici su konstatovali kako poezija ove autorke evidentno ima kao centralnu temu leto, odnosno poetski prostor koji je kreiran ovim godišnjim dobom, ali da se kroz knjigu svakako putuje i po različitim stranama sveta koje su nekad markirane toponimima u podnaslovima pesama, a nekad se njihovo strujanje oseća kao jedan poseban vid egzistencije. Ako je motiv putovanja uočljiv s jedne strane, sa druge je, kako kaže Gojko Božović, evidentno da postoje i generacijske pesme, kao i sveprisutna nostalgija koja obuhvata ex-jugoslovenski prostor. Nevena Stefanović je nakon svog izlaganja pitala Jasminu Topić gde vidi sebe na pesničkoj sceni kod nas i da li postoji neki autor kojeg ona vidi kao poetički bliskog, a na ovo pitanje usledila je konstatacija da postoje bliske poetike i pesnici, ali da autorka ne može da potvrdi kako postoji generacijski blizak pesnik, ili oni koje ona poetički doživljava kao bliske.

 

Nakon kratkog razgovora, na scenu su izašli Miona Caran i Đurađ Šimić, pa su zajedno sa Jasminom Topić izveli šest pesama iz ,,Privremenog boravka”. Autorka je sama ukomponovala pesme iz knjige i prilagodila ih muzičkom izvođenju, a izvela ih je svirajući zajedno sa dvoje muzičara – saradnika na ovom nesvakidašnjem pesničkom nastupu. Pesme nisu pisane za muzičku pratnju pa je otuda, po iskazu autorke, bilo još neobičnije pretvarati stihove u pesme za pevanje. Kako kaže za 013info portal, naš grad odavno nije imao ovakav pesničko-kantautorski nastup, a ona se nada da će muzički materijal dobiti i svoj trajan tonski zapis u vidu muzičkog albuma.

 

Jasmina Topić objavila je dosad sedam pesničkih knjiga, kao i priče u različitim književnim projektima, dobitnica je nekoliko internacionalnih rezidencija za pisce i nagrada, a Pančevcima je poznata i kao glavna urednica Rukopisa, Zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije koji objavljuje Dom omladine Pančevo.
MarketingNajnovije vesti