NARODNI ORKESTAR DOMA KULTURE 3. OKTOBAR KCP Promo
Kultura

PANČEVO: Koncert narodnog orkestra Doma kulture „3. oktobar" iz Banatskog Novog Sela

Izvor: 
013info Sub, 08/01/2022 - 08:31Narodni orkestar Doma kulture ‚‚3 oktobar" iz Banatskog Novog Sela održaće u subotu, 15. januara, koncert u dvorani Kulturnog centra Pančevo. Gosti koncerta biće pevačka grupa i prvi folklorni ansambl Doma kulture 3. oktobar, kao i vokalna grupa Dankina brojanica, koju predvodi Danka Stojiljković. Koncert počinje u 19 časova, ulaz je slobodan. 

Veliki narodni orkestar Doma kulture iz Banatskog Novog Sela čini dvadesetak profesionalno opredeljenih mladih muzičara. Već duži niz godina ovaj orkestar osvaja vredne nagrade u zemlji i inostranstvu i u krugovima tradicionalne muzike važi za jedan od boljih orkestara u zemlji. Poseduje preko 40 profesionalnih muzičkih snimaka, a zastupljeni su vrlo retki tradicionalni instrumenti kao što su: cimbalo, panova frula, frula, kaval... uz akcenat na gudačkom delu. Repertoar se sastoji od izvornih i aranžiranih balada do Hore stakato, Kalucul din Gorž i sličnih bisera rumunske tradicionalne muzike koji spadaju u svetsku kulturnu baštinu. Danas je i u samoj Rumuniji malo orkestara koji se na ovakav način bave tradicionalnom muzikom.

Narodni orkestar redovno učestvuje na festivalima, smotrama i takmičenjima u Srbiji i širom Evrope. Poznat je u više evropskih zemalja. Blisko sarađuje s više od 30 kulturno-umetničkih društava iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Slovenije, Rumunije, a poslednjih nekoliko godina i sa četiri kulturno-umetnička društva iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Na evropskim smotrama srpskog folklora učestvuje od 2011. godine. Dirigent – autor muzičkih aranžmana, kao i sam orkestar, više puta su nagrađivani srebrnim i zlatnim plaketama na evropskim smotrama.

Na Saboru pesme i lepote Srbije, održanom 2019. godine u Banatskom Novom Selu, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, predstavili su se folklornim grupama i orkestrom, koji je pratio i amatere ali i vokalne soliste takmičare, a tada su dobili i povelju za najbolji seoski orkestar Srbije od KPZ-a.

Zainteresovani mogu pronaći na Youtube kanalu Narodnog orkestra Banatskog Novog Sela veliki broj snimaka s domaćih i međunarodnih festivala, kao i preko 40 numera s RTV 2. Takođe, mnoštvo snimaka je postavljeno i na kanalima Adija Čebzana i Bojana Boljanca.

 

 
MarketingNajnovije vesti