VooDoo KCP Promo
Kultura

PANČEVO: Koncert Piano dua VOODOO

Pančevo, Čet, 14/10/2021 - 14:03
Relja JarkovačkiU četvrtak, 14. oktobra, u dvorani Kulturnog centra Pančevo nastupiće ‚‚VOODOO" piano duo. Koncert počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan. Na programu su dela: Ludwig van Beethoven – Varijacije na temu Valdštajn, Franz Schubert – Fantazija f-mol, Bedřich Smetana – Vltava, Camille Saint-Saëns – Danse Makabre.

 

VUK BOŽILOVIĆ 

Vuk Božilović je jedan od najtalentovanijih pijanista svoje generacije. Rođen je 1993. godine u Beogradu. Počeo da se bavi muzikom s tri godine upisavši muzičko zabavište u Muzičkoj školi Davorin Jenko u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi Petar Konjović, u klasi profesorke Milene Matijević, a Srednju muzičku školu Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi profesorke Irene Oparov Dobrile, pohađao je od 2008. godine. 

Sarađivao je s renomiranim profesorima i pijanistima kao što su Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Igor Lasko, Arbo Valdma, Baruh Meir, Stiven Kovačević, Ian Džouns i dr. Laureat je takmičenja Josip Slavenski u Beogradu, 2010. godine, kao i takmičenja Mihailo Vukdragović u Šapcu, 2011. godine. Iste godine osvojio je i prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu. Laureat je takmičenja Davorin Jenko u Beogradu, 2012. godine, kao i Međunarodnog takmičenja u Nišu. Finalista je takmičenja Guarnerius i polufinalista takmičenja Isidor Bajić u Novom Sadu, 2012. godine. U okviru revije Šopenove muzike osvojio je drugo mesto i često nastupa na koncertima posvećenim ovom velikom kompozitoru. Učesnik je Boljšoj festivala ruske klasične muzike. Na takmičenju The first LSH Aisa Piano Competition u oktobru 2018. godine u Kini, osvojio je prvo mesto među 500 izvođača iz celog sveta. 

U aprilu 2014. godine, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Vuk je, pod palicom renomiranog dirigenta Bojana Suđića i u pratnji orkestra FMU, izveo Šopenov prvi klavirski koncert u e-molu. Nastupao je na koncertima i takmičenjima, kako u svim renomiranim koncertnim salama u Beogradu, tako i u većim koncertnim salama širom zemlje i inostranstva. 

Često nastupa širom zemlje i regiona s maestrom Jovanom Kolundžijom prema kome oseća veliku zahvalnost na podeljenom iskustvu i prenetom znanju. 

Osnovne i master akademske studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi pijanistkinje i profesorke Lidije Stanković, a 2020. godine diplomirao je na master studijama na College of Chinese and ASEAN Arts u Kini, u klasi renomiranog ruskog profesora i pijaniste Pavela Rajkerusa. 

 

DUŠAN GROZDANOVIĆ 

Dušan Grozdanović jedan je od najuspešnijih pijanista svoje generacije. Rođen je 1993. godine u Beogradu. Počeo je da svira klavir sa šest godina u klasi profesorke Olge Latković, u čijoj je klasi bio do četvrtog razreda osnovne škole. Školovanje je nastavio u klasi profesorke Dušice Radulović, a zatim i profesorke Zlate Maleš, kod koje je završio srednjoškolsko obrazovanje i diplomirao u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu. 

Pohađao je master klasove renomiranih pijanista i profesora, među kojima se izdvajaju: Konstantin Bogino, Natalija Mladenović, Slavijuš Gadžijev, Lidija Bizjak, Sanja Bizjak, Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Igor Lasko, Marija Đukić, Ninoslav Živković. Posebno se ističe saradnja s profesorkom Miroslavom Lili Petrović. 

Tokom školovanja učestvovao je na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima, dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju – prve nagrade na takmičenjima: Nikolai Rubinstein Pariz 2002; Citta di Gorizia Italija 2003; Republičkim takmičenjima 2001, 2003, 2005, 2007; Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko – Beograd, 2006, 2007, 2009. godine. Laureat je međunarodnog takmičenja Mihajlo Vukdragović Šabac 2007. godine. 

Održao je više solističkih koncerata u salama Kulturnog centra grada Beograda, Muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, Muzičke škole Stevan Stojanović Mokranjac, kao i u sali Guarnerius. Nastupao je na koncertima i takmičenjima, kako u svim renomiranim koncertnim salama u Beogradu, tako i u većim koncertnim salama širom zemlje i inostranstva. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Branka Penčića. 

 

VooDoo piano duo 

VooDoo piano duo sastoji se od dvojice izvrsnih mladih pijanista Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića. Duo je započeo saradnju krajem 2012. godine, na početku prve godine studija u klasi profesorke Sonje Lončar. Održali su dosad više od deset solističkih koncerata u zemlji i u inostranstvu. Prvi je održan 2014. godine u Galeriji Art-get, a naredne godine u sali Studentskog kulturnog centra u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti. U novembru 2015. godine održali su solistički koncert u sklopu festivala Keyboard days, na kome su nastupili kao jedini domaći izvođači. Krajem maja 2015. godine učestvovali su na FESTUM-u svirajući Sen-Sansov Karneval životinja, uz pratnju Beogradskih mladih simfoničara, pod upravom dirigenta Radana Jovanovića. Nastupili su na promenadnom koncertu, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, na koncertu katedre za kamernu muziku, 2017. godine, svirajući La Vals Morisa Ravela, kao i 2018. svirajući Lutoslavskog Varijacije na Paganinijevu temu kao najbolji studenti iz klase Sonje Lončar. 

Godine 2017. učestvovali su na takmičenju San Donna di Piave u Italiji, gde su dobili diplomu i pehar za osvojeno treće mesto. Održali su i dva solistička koncerta u sali Muzičke škole Kosta Manojlović, koju su i pohađali, kao i u sali Muzičke škole Petar Konjović. Nastupali su i na koncertima u okviru festivala KULT, na koncertima u Paviljonu Cvijeta Zuzorić i u CLU Vuk Karadžić. Takođe, bili su učesnici Boljšoj festivala ruske klasične muzike. Dobitnici su prve nagrade na Takmičenju mladih pijanista u Nišu 2018. godine. U oktobru 2018. godine s velikim uspehom održali su 16 koncerata s orkestrom Beogradske filharmonije, u sali Beogradske filharmonije, pod dirigentskom palicom Feliksa Mildenbergera. U martu 2019. godine održali su solistički koncert u sali Studentskog kulturnog centra, takođe, solističkim koncertom su otvorili novu sezonu koncerata Centra lepih umetnosti Guarnerius, a krajem godine su izveli dva solistička koncerta u Čengduu, Kina. 

U 2021. godini su s velikim uspehom održali dva solistička koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, jedan u sklopu novog ciklusa i poslednji u sklopu tradicionalnih Promenadnih koncerata na Kolarcu. Dobitnici su nagrade Olivera Đurđević za najuspešniji kamerni ansambl, koju je Fakultet muzičke umetnosti 2018. godine po prvi put dodelio. 

Pohađali su masterklas poznatog Bizjak dua, koji čine naše poznate pijanistkinje Lidija i Sanja Bizjak, kao i LP dua. Takođe, duo sarađuje s brojnim savremenim domaćim kompozitorima i dobitnici su sredstava SOKOJ-a uz pomoć kojih će snimiti kompakt disk s muzikom domaćih kompozitora.
MarketingNajnovije vesti