Tamburatorijum Tamburatorijum
Kultura

PANČEVO: Kurs tambure za decu i mlade ove nedelje u Domu omladine

Izvor: 
Marinela Boljancu Ned, 18/12/2022 - 22:48Tamburaški centar Tamburatorijum organizuje besplatan kurs tambure, namenjen deci i mladima, a časovi će se održati u utorak, sredu i petak i trajaće oko sat vremena, u zavisnosti od uzrasta grupe koja pohađa.

Svi zainteresovani su dobrodošli na kurs koji će ih upoznati sa osnovama tambure i tamburaških instrumenata, muzikom i kulturom. Projekat je podržan od strane grada Pančeva konkursom za su/finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora grada Pančeva za 2022. godinu.

Podsećamo, tamburaški centar Tamburatorijum otpočeo je ranije tokom godine sa održavanjem časova tambure u Domu omladine Pančevo i KUD-u "Sveti Sava" Crepaja. U poslednja dva meseca Tamburaški centar ostvario je saradnju sa KUD-om "Sveti Sava" Crepaja. Do sada, polaznici škole tambure u Crepaji i članovi centra iz Pančeva imali su priliku da nastupaju dva puta. U Rumi na "Festivalu tamburaških orkestara Vojvodine" i u Novom Sadu, gde je orkestar KUDa "Sveti Sava" samostalno nastupao na "Novosadskim tamburaškim svečanostima".

Tamburatorijum

Tamburatorijum
Tamburatorijum

Časovi su namenjeni svima onima koji žele da se upoznaju sa ovim instrumentom i nauče da sviraju, ali i onima kod kojih već postoje određene veštine, ali žele da se usavršavaju. Znanje im prenose mladi i muzički obrazovani tamburaši Relja Jarkovački, Marko Štetin i Uroš Čalić.

Cilj Tamburaškog centra Tamburatorijum je promocija tambura i njen povratak na pančevačku scenu. Želja ovih mladih ljudi je da što veći broj dece upute u to šta je tambura, kako se dele tamburaški instrumenti, kao i da im predstave mogućnosti ovog divnog instrumenta.

Po mišljenju ovih momaka, tambura je sastavni deo kulture našeg naroda pogotovo u ovom delu zemlje i želja im je da ljubav prema muzici i lepe uspomene, kao i prijateljstva koju su oni imali kroz nastupe i putovanja, omoguće i mlađim generacijama. Takođe, najavaljuju snimke nastupa iz Rume i Novog Sada koje će uskoro objaviti na youtube kanalima Centra i KUD-a Sveti Sava.  
MarketingNajnovije vesti