Lea Embeli proma Vučković nagradu
Kultura

PANČEVO: Lea Embeli je prva dobitnica "Vučković nagrade"

Izvor: 
013info Uto, 04/02/2020 - 20:12

Lea Embeli prva je dobitnica nagrade za mlade umetnike Pančeva koju je ustanovio pančevački slikar Vuk Vučković. Njoj je nagradu Vučković uručio u utorak, 4. februara u Narodnom muzeju Pančevo.

Lea je rođena 1994. godine u Pančevu. Master studije završila je 2018. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade Aleksandar Tomašević za postignut uspeh na četvrtoj godini studija. Do sada je imala dve samostalne izložbe, a učestvovala je na više kolektivnih.

Od 2016. počinje pored slikarstva da se bavi i ilustracijom. Radi kao ilustrator u britanskoj firmi 7billionideas.

Pančevački slikar, Vuk Vučković, u nameri da pruži podršku mladim umetnicima iz svog rodnog grada, odlučio je da celokupan novčani iznos Novembarske nagrade koja mu je dodeljena 8. novembra prošle godine. iskoristi za osnivanje nagradnog fonda za istaknute mlade stvaraoce. Cilj ove nagrade je da na lokalnom i nacionalnom nivou pruži podršku i vidljivost mladim umetnicima iz Pančeva, kao i da se kroz saradnju razmenjuju znanja i iskustva neophodna za razvoj savremenog umetnika na početku njegove karijere.

Konkurs je trajao od 25. novembra 2019. do 20. januara 2020, a mogli su da se prijave svi aktivni umetnici uzrasta od 18 do 28 godina koji su rođeni ili žive na terotoriji grada Pančeva. Na konkurs je pristiglo 17 prijava, od kojih je žiri (Vuk Vučković, umetnik I Iva Vučković Lujanski, direktor umetničkog studija Wolf Art) izabrao pet mladih umetnika koji će svoj rad predstaviti na izložbi finalista u Narodnom muezju Pančevo.

Finalisti konkursa za 2020. godinu su: Aleksandar Veljković, Dunja Glavinić, Jasmina Baltić, Lea Embeli I Uroš Predić.

Konačanu ocenu o izboru pobednika konkursa žiri (Vuk Vučković, Iva Lujanski Vučković) je doneo nakon susreta s radovima "uživo", kada su mogli da vide kvalitet poteza, teksture, materijala na kome su radovi izvedeni kao i sve one detalje zbog kojih je odlazak u muzeje, galerije i ateljee nezamenljjivo iskustvo za svakog ljubitelja umetnosti.

 

 

Pogledajte radove Lee Embeli

 

Lea Embeli
lea_1.jpg

 

Lea Embeli
lea_2.jpg

 

Lea Embeli
lea_3.jpgMarketingNajnovije vesti