Etno glas 2020. Foto: KUD Stanko Paunović
Kultura

PANČEVO: Održani dvadeseti susreti izvornih pevačkih i igračkih grupa „Etno Glas"

Izvor: 
013info Uto, 10/11/2020 - 18:17

Dvadeseti susreti izvornih pevačkih i igračkih grupa pod nazivom “Etno Glas”, u organizaciji KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP i Doma omladine Pančevo, održani su u Pančevu od 5. do 9. novembra 2020. godine. Uprkos otežanim uslovima svi planirani programski sadržaji su realizovani, čime je ostvaren kontinuitet održavanja ove manifestacije, koja je započeta još daleke 2001. godine.

Ovogodišnji festival počeo je u četvrtak, 5. novembra, otvaranjem izložbe “Olga Benson-snovi o prošlosti i tradiciji” autorke Ljiljane Gavrilović iz Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda u holu Gradske uprave Pančeva. Izložbu je otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture. Pančevci će ovu izložbu moći da pogledaju do ponedeljka, 16. novembra.

U petak, 6. novembra, u holu Gradske uprave održana je koreorevija narodnih nošnji iz zbirke KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP Pančevo, koja je bila u saglasju za aktuelnom izložbenom postavkom.

U subotu,  7. novembra, u  dvorani “Apolo” Pančevo, održan je koncert izvornih pevačkih i igračkih grupa. Učestvovali su: Izvorna grupa “Crnućanka” Gornji Milanovac, Muška grupa pevača KUD “Abrašević” Kraljevo, guslar Miladin Karličić, KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP (ženska i muška grupa pevača, svirač na fruli Vasa Petrović, svirač na fruli i kavalu Mihajlo Nenadić).

U nedelju, 8. novembra, u holu Gradske uprave održana je dečija  etnološko-likovna radionica, a u dvorani “Apolo” koncert izvornih pevačkih i igračkih grupa. U programu drugog pevačkog programa učestvovali su: Pevačka grupa “Luča” Beograd, svirač na kavalu i gajdama Miloš Nikolić, Izvorna pevačka grupa “Složna braća” Rogačica, KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP (ženska i muška grupa pevača, svirač na fruli Mihajlo Nenadić, svirači na fruli Dario Memešahović i Marko Kovačević).

Festivalski programi završeni su u ponedeljak, 9. novembra, u Galeriji na spratu Doma omladine Pančevo, otvaranjem izložbe dečijih radova nastalih tokom etnološko-likovne radionice.

Održavanje 20. Etno Glasa pomogli su Grad Pančevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 


MarketingNajnovije vesti