Otvaranje izložbe
Kultura

PANČEVO: Otvorena izložba radova nastalih na 53. Likovnoj koloniji "Deliblatski pesak"

Izvor: 
013info Pet, 29/04/2022 - 21:07Izložba radova nastalih na 53. Likovnoj koloniji "Deliblatski pesak" otvorena je danas u Maloj galeriji Narodnog muzeja Pančevo.

Prostor ovog izlagačkog prostor bio je prepun ljubitelja umetnosti i poštovalaca ove sjajne manifestacije, koja se evo već 53 godine održava u našem gradu.

Tokom prošlogodišnjeg druženje umetnika različitih generacija nastali su radovi kao svedočanstva o proživljenoj atmosferi tokom susreta ideja, osećanja i doživljaja umetnika iz različitih krajeva Srbije.

- Izlošba radova sa 53. Likovne kolonije "Deliblatski pesak" podrazumeva da ej nastavljen kontinuitet delovanja jedne od najstariijh smotri na ovim našim prostorima. Kolonija već više od pet decenija okuplja ugledne stvaraoce iz zemlje i inostranstva. Ono što čini istorijsko-umetničku osnovu u radu kolonije i što generiše njene karakteristike posebnosti jeste markiranje u datom vremenu odgovarajućih i prihvaćenih programskih inovacija kao obrazaca kreativnih modela nastalih tokom pedesetogodišnjeg perioda. Stilska šarolikost, kao karakteristika likovne produkcije nzvane "umetnost posle dvehiljadite" omogućavala je većini aktera da se oslobode potrebe za stalnim dokazivanjem u smislu avagangardističke likovne akcije, napisao je Mile Ignjatović u uvodniku kataloga ovogodišnje izložbe.

Izloženi su radovi Dušana Todorovića iz Novog Sada, Jelice Ašanin iz Niša, Miljane Drašković iz Užica, Katarine Nedeljković i Milice Radović iz Kragujevca, Zorana Todorovića iz Smederevske Palanke i Momira Armuša iz Sokobanje, kao i pančevačkih umetnika Nebojše Jocića, Jelene Badnjevac-Ristić, Jelene Lalić, Gorski Kabadaje, Milosav Uroševića, Marije Stanojlović, Zorana Deranića, Ivana Veličkoviča, Ksenije Barić i Igora Gardinovačkog.

Mladi pančevački umetnik Igor Gardinovački je prošle godine prvi put učestvovao na ovoj likovnoj koloniji.

- Dobio sam mogućnost da budem deo nečega što se već dugo dešava i već je to bilo uzbudljivo.U koloniji je bilo kvalitetnog rada i nadam se da to može da se pročita iz ovih radova. I to ne samo rada za štafelajem nego i rada na razvoju ličnosti kroz druženje sa drugim umetnicima, rekao nam je Gardinovački.

On će u narednom periodu u Kulturno prosvetnoj zajednici Pančeva preuzeti i brigu o koloniji.

- Ja koloniju vidim kao nešto što ima svoj život. Želim da ona prosperira, Nastavićemo tradiciju, a u okviru nje želimo i ostvarivanje novih dometa, kazao nam je Gardinovački.

Izložba koju su organizovali Kulturno prosvetna zajednica Pančeva i Narodni muzej Pančevo će biti otvorena do 25. maja.

 

 
MarketingNajnovije vesti