Čirić i Deranić
Kultura

PANČEVO: Ovo ne smete propustiti - u Domu omladine otvorena izložba jednog od naših najznačajnijih ilustratora

Izvor: 
013info Sre, 04/05/2022 - 21:11Izložba Rastka Ćirića „Svaštara 2“ otvorena je danas u galeriji Doma omladine Pančevo.

Rastko Ćirić je jedan od naših najznačajnijih ilustratora i animatora i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti.

On je profesor, animator, primenjeni grafičar, ilustrator, muzičar, čovek sa pedesetk izložbi iza sebe, sedamdesetak nagrada, nekadašnji saradnik „Njujork tajmsa“ tako bi se ukratko mogao opisati Rastko Ćirić. Glavni predmet koji predaje na Fakultetu primenjenih umetnosti je ilustracija, ali iako mu je animacija „sekundaran posao“ ona sintetizuje sva njegova zanimanja. Jer, sastoji se od slike, pokreta i zvuka. 

Izložba je izbor radova iz dve poslednje Ćirićeve knjige.

„Jedna knjiga je „Svaštara 2“ koja je zapravo kolekcija mojih radova od 2005 do 2020 i ona je nastavak „Svaštare 1“. Druga knjiga i drugi deo izložbe su „Crteži sa sednica nastavnog veća“ i oni su nastali na tim zamornim sednicama na fakultetu.  To su najrazličitiji crteži, uglavnom iz podsvesti. Oni su rađeni na tim administrativnim papirima, tako da oni koji ne vole umetnost mogu da čitaju dnevne redove i slične administrativne zapise“, rekao nam je Rastko Ćirić i dodao

„U „Svaštari“ su sve discipline kojima se ja bavim. Nije to samo ilustracija koju predajem ili animacija, nego i grafički dizajn, a čak ima i muzike i svih mogućih likovnih disciplina“.

U Školi crtanja Doma omladine Pančevo, Ćirić je održao i predavanje “Ikonografija stripa”.

To je jedno od predavanja koje on drži na predmetu “Ilustracija” na Fakultetu primenjenih umetnosti. Na predavanju je Ćirić govorio o stripu kao mediju i o tome zašto je strip kao medij drugačiji od ostalih medija i po čemu je poseban.

Pogledajte kako izgleda jedan od fenomenalnih Ćirićevih crteža nastao na "Dnevnom redu" sa sednice Veća Interdisciplinarnih studija.

Izložba Svaštara
svastara_izlozba.jpg

 

 

 
MarketingNajnovije vesti