Dani prote Vase
Kultura

PANČEVO: Počeli 22. Dani prote Vase FOTO

Izvor: 
013info Sre, 22/06/2022 - 22:19U porti Svetouspenskog hrama večeras su počeli 22. Dani prote Vase.

- Prota Vasa Živković je čovek koji je ovde išao u osnovnu školu, zatim pohađao karlovačku gimnaziju i gimnaziju u Segedinu, da bi studirao pravo u Budimpešti i posle u Bratislavi, posle toga završio Bogosloviju u Vršcu i ovde u Svetouspenskom hramu u hramu gde je službovao i njegov otac, otac Teodor, postao sveštenik. I bio je, ne samo sveštenik, pisac i pesnik, bio je i profesor veronauke u pančevačkoj gimnaziji. Bio je profesor i Urošu Prediću i Mihajlu Pupinu. Njegove pesme, i rodoljubive i lirske, i dan danas se pevaju. Ko ne zna "Ti plaviš zoro zlatna", "Rado ide Srbin u vojnike", "Oro klikće sa visine", "Ah kad tebe ljubit ne smem"? To je čovek koji je pisao i o kome se pisalo. Jer, njegov učenik Mihajlo Pupin, naučnik, u svome radu "Od pašnjaka do naučenjaka" odnosno "Od useljenika do naučnika" za koje je dobio Pulicerovu nagradu za književnost na više mesta je pominjao svog profesora protu Vasu Živkovića. I upravo uspomeni na njegov rad  i na trag koji je duboko ostavio u našem narodu organizujemo ove Dane prote Vase, rekao je na početku predsednik PSCPD Srđan Miković.

Večeras smo imali priliku da uživamo u nastupuma Dečjeg hora i Podmladka Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, Silva Vračar na harfi, soprana Marijane Gavranović, tenora Aleksandra Taskovića, Dimitrija Pavlova na fagotu kako i ansambala  Muzičke škole "Jovan Bandur" u Pančevu: Muzičkog zabavišta i Tamburaškog orkestra osnovne muzičke škole.

Stihove Miroslava Antića govorio je Mladen Vuković, a Vilijama Šekspira Jana Rakonjac i Luka Jovanović.

Drugogo dana manifestacije, u četvrtak 23. juna u 20 časova, u Svetouspenskom hramu održaće se koncert i beseda; besedu "Ti plaviš zoro zlatna", sa temom Pančeva u vreme prote Vase Živkovića održaće istoričarka prof. dr Ivana B. Spasović, a celovečernjim koncertom predstaviće se i Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo.

 

Dani prote Vase
img_1696.jpg

Dani prote Vase
img_1735.jpg

Dani prote Vase
img_1740.jpg

Dani prote Vase
img_1762.jpg

Dani prote Vase
img_1775.jpg

Dani prote Vase
img_1798.jpg

Dani prote Vase
img_1809.jpg

Dani prote Vase
img_1852.jpg

Dani prote Vase
img_1865.jpg

Dani prote Vase
img_1867.jpg

Dani prote Vase
img_1871.jpg

Dani prote Vase
img_1908.jpg

Dani prote Vase
img_1933.jpg

Dani prote Vase
img_1946.jpg

Dani prote Vase
img_1957.jpg

Dani prote Vase
img_1990.jpg

 

 

 
MarketingNajnovije vesti