Dani duhovne muzika 2021
Kultura

PANČEVO: Počeli Dani duhovne muzike. Danas okrugli sto i koncert Dečjeg hora u muzeju

Izvor: 
013info Sub, 28/08/2021 - 08:57Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo u petak je učestvovalo u  večernjoj službi i prazničnom bdeniju u Svetouspenskom hramu u Pančevu, čime su počeli 23. Pančevački dani duhovne muzike.

U istom hramu, u subotu u 9.30 sati, služiće se Sveta liturgija sa učešćem Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, nakon čega će uslediti litija kroz grad i rezanje slavskog kolača u Gradskoj upravi.

U 17 sati, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, održaće se okrugli sto sa temom "Pravoslavna duhovna muzika danas"; predavači će biti dr Bogdan Đaković sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i Nina Sofronski, profesor i horovođa iz Lozane (Švajcarska), dok će domaćin biti mr Vera Carina.

Iste večeri, u Narodnom muzeju Pančevo u 20 sati, održaće se koncert duhovne muzike sa učešćem Dečjeg hora i podmlatka Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

U nedelju 29. avgusta, gostujući horovi će učestvovati na Svetoj liturgiji. U hramu Svetih Konstanina i Jelene (Kudeljarski nasip) u 8 sati pevaće Pravoslavno srpsko pevačko društvo "Kornelije Stanković" iz Beča, a u Svetouspenskom hramu u 9.30 PSCPD.

U toku popodneva, u 18 sati biće održana molitva na grobu akademika Dimitrija Stefanovića.

U nedelju u 20 sati, održaće se drugo koncertno veče u Svetouspenskom hramu. Nastupiće Dečji hor Kulturnog centra Beograda, zatim Pravoslavno srpsko pevačko društvo "Kornelije Stanković" iz Beča, i hor "Sveti Đorđe" pri hramu Svetog Georgija na Čukarici.

Organizator ovogodišnjih Pančevačkih dana duhovne muzike je Pančevačko muzičko društvo, u saradnji sa Pančevačkim srpskim crkvenim pevačkim društvom i Narodnim muzejem Pančevo, i uz tehničku podršku Kulturnog centra Pančevo i Doma omladine Pančevo. Pokrovitelji su Grad Pančevo i Srpska pravoslavna crkvena opština "Centar".

 

 
MarketingNajnovije vesti