Rumunska pravoskavna crkva u Banatu
Kultura

PANČEVO: Promocija monografije "Rumunska pravoskavna crkva u Banatu" u petak u biblioteci

Izvor: 
013info Čet, 30/09/2021 - 13:58


Promocija monografije "Rumunska pravoskavna crkva u Banatu" održaće se u petak, 1. oktobra, u 19 sati, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. 

Na promociji će govoriti autor mr Trifu Damjan, Livius Vinu, predsednik Rumunskog kulturno-edukativnog centra Pančevo, dr Mirča Maran, istočar i dr Eudjen Ćinći, urednik izdanja.

 

Kratka, ali veoma sadržajna istorija rumunskog naroda na prostoru jugozapadnog Banata potvrđuje sudbinu svakog naroda koji postoji na pravoslavan način. Knjigom je potvrđeno da hrišćansku (pravoslavnu) naciju ne stvara zakon ili država, nego autokefalna nacionalna crkva. Navođenjem mnogih istorijskih događaja potvrđeno je kako narod može da gradi ili gubi svoje nacionalno samoodređenje ukoliko mu se uskraćuje sloboda da pravoslavno ispoljava svoju veru u Boga. To znači da je nacija (narod) domaćin države dok je fenomen narodnosti iznad zakona i države. Ova knjiga je dokaz da se nacionalno osećanje potvrđuje kulturom, jer se nacionalna pripadnost ispoljava samo onda kada je zasnovana na ličnom osećanju slobode.

Prof. dr Dragan Ašković, vanredni profesor na katedri za Liturgiku, predmet Crkveno pojanje s pravilom, Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerziteta u Beogradu.

 
MarketingNajnovije vesti