Kultura

PANČEVO: Stručno vođenje kroz izložbu „Povratak u 60-te sa Lazom Šećerom“

Izvor: 
013info Sre, 09/11/2022 - 17:42U narodnom muzeju Pančevo, u četvrtak, 10. novembra od 18 časova, u saradnji sa Domom Jevrema Grujića, organizovanop je prvo od niza tematskih večeri u sklopu izložbe „Diskoteka u kući jednog ministra – Kratka istorija 60-ih“.

Posetioce će kroz izložbu voditi niko drugi do potomak ministra Jevrema Grujića, jedan od osnivača diskoteke te 1967. godine i čovek po kome je prva diskoteka i dobila ime, „Kod Laze Šećera“, neponovljivi gospodin Lazar Šećerović.

Spremite zvoncare, majce sa cvetnim dezenima, uske kravate, obuću za ples i spremite se za povratak u 60-te, kroz priču o jedinoj diskoteci u ovom delu sveta, o muzici, umetnosti, ličnostima koje su posećivale diskoteku, problemima koji su nastajali sa tadašnjim komunističkim establišmentom i konačno zatvaranju diskoteke. Lazar Šećerović evocira uspomene na jedan od najbujnijih perioda naše istorije:

“ Lude 60-te! Ljudi su se oporavili od rata, Evropa uživa u ekonomskom bumu, a u Jugoslaviji komunizam počinje da popušta svoje krute i okrutne stege. Sve buja: ekonomija, naročito kultura, društveni život, turizam! Beograd doživljava malu renesansu. Gostuju mnogobrojne inostrane pozorišne i baletske trupe, dolaze najčuveniji dirigenti, operske zvezde, pisci, filozofi, reditelji, glumci. Igraju se komadi najčuvenijjih francuskih, engleskih, italijanskih, američkih pisaca i to odmah posle Pariza, Londona, Rima, Njujorka, sve stiže u Beograd…

I najzad naša diskoteka! Prva, jedina, kultna! Jedina od Trsta do Vladivostoka. Beograd ludi za diskotekom, a dežurni drugovi besne od zavisti. Mi se na to ne osvrćemo, već pravimo prava mala čuda. Lansiramo pop-art u Beogradu i Jugoslaviji, pravimo hepeninge i prve performance, izložbe mladih slikara koji ne mogu da plate galerije, dozvoljavamo rok bendovima tzv. “Visovima”, vokalno instrumentalnim sastavima, da vežbaju kod nas jer im niko drugi zbog buke to ne dozvoljava”, navodi se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti