Foto: Promo
Kultura

PANČEVO: U Kulturnom centru 14. januara koncert „Matija svira Arsena“

Izvor: 
013info Sre, 05/01/2022 - 10:38U petak, 14. januara u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra nastupiće Matija Dedić, sa specijalnim programom „Matija svira Arsena“. Na ovom koncertu, nazvanom po Dedićevom višestruko nagrađivanom instrumentalnom albumu, publika će moći da čuje izvođenje vanvremenskih numera jednog od najvećih kantautora sa ovih prostora - Arsena Dedića, među kojima su „Sve što znaš o meni”, „Moderato cantabile”, „Kuća pored mora”, „Ni ti ni ja”, „Tvoje nježne godine” i druge. Prvih sto karata mogu se kupiti po popularonoj ceni od 800 dinara, dok će se ostale prodavati po ceni od 1000, na biletarnici Kulturnog centra.

Dedićev album „Matija svira Arsena” iz 2015, posvećen preminulom ocu, proglašen je najboljim albumom, i ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da se radi o jednom od najboljih instrumentalnih ostvarenja na ovim prostorima poslednjih dvadesetak godina.

Matija Dedić rođen je 2. marta 1973. godine u Zagrebu, gde je završio Srednju muzičku školu Vatroslav Lisinski. Rođen u porodici muzičara, vrlo rano se počeo baviti muzikom. Već s pet godina počeo je svirati klasičnu muziku na klaviru. Dobitnik je nagrade Mira Sakač i nekoliko prvih republičkih i saveznih nagrada na raznim takmičenjima bivše Jugoslavije. Slušao je muziku skoro svih stilova i ubrzo otkrio džez, koji mu je dao mogućnost za kreativniji i ličniji pogled na muziku.

Godine 1991. upisao je džez akademiju u Gracu. Privatne časove pohađao je kod Johna Taylora iz Kelna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. U Zagreb se vratio 1997. godine i ubrzo postigao veliki ugled na hrvatskoj muzičkoj sceni. Tokom tih godina svira s ličnim sastavom pod nazivom Boliers Quartet, s kojim prati velike džez muzičare poput Bennya Golsona, Kennya Burrella, Roya Haynesa, Joséa Feliciana, kao i sastav All Stars Band. U to vreme nastupa s Tamarom Obrovac i njenim kvartetom. Krajem devedesetih godina prošlog veka osnovao je trio pod nazivom Matija Dedić trio, koji je izvodio njegova autorska dela. Izdao je album Octopussy (1998), koji je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma u poslednjih deset godina.

Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni mačak, Mega Music Award, desetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine. Zajedno s njim u sastavu još sviraju iskusni džez muzičari iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi). Svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u Njujorku, Olympia u Parizu... Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu, Africi, na festivalima u Kopenhagenu, Stokholmu, San Sebastianu, Bremen Jazz Ahead, Jazzy Colors, Dusseldorf Jazz Rally... Svirao je s velikim muzičkim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, Jean Louis Rassinfosse, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, Larry Grenadier, N. H. O. Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Salvatore Maiore, Bojan Z, Francesco Bearzatti i mnogi drugi. Piše muziku za televiziju i pozorište, nastupao je s popularnim muzičarima hrvatske pop scene kao što su Zoran Predin, Gibonni, Massimo, Oliver, a najčešće sa Gabi Novak i Arsenom Dedićem. U julu 2002. godine Matija je nastupio u Francuskoj na festivalu Montreux Jazz Festival, kao jedan od 11 finalista od ukupno 400 pijanista iz čitavog sveta, na četvrtom Montreux Solo Piano takmičenju. Godine 2006. objavio je CD s dugogodišnjim saradnikom Cheta Bakera, belgijskim kontrabasistom Jean-Louis Rassinfosseom. S njim i češkim bubnjarom Marekom Patrmanom, snimio je album Visiting Bruxeless. Svirao je s muzičarima raznih stilova, a uz lične, izvodio je i numere Dore Pejačević, J. S. Bacha, Verdija, Vivaldija. Godine 2008. sarađivao je sa džez muzičarima Jeffom Ballardom, Larryjem Grenadierom, Mellisom Aldana, Mattom Brewerom, Jonathanom Blakeom, Geneom Jacksonom, Johnom Hollenbeckom...

U poslednje dve godine objavio je još neke albume u inostranstvu s muzičarima kao što su višestruki dobitnik Grammya Antonio Sanchez, Scott Colley, Johannes Weidenmueller i Chriss Cheek. Za italijansku etiketu Workin izdao je i svoj prvi solo album isključivo improvizovane muzike. Album posvećen preminulom ocu Matija svira Arsena (2015) proglašen je za najbolji album i ujedno i najprodavaniji u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da se radi o jednom od najboljih instrumentalnih albuma na ovim prostorima u poslednjih dvadesetak godina. Matija se privatno usavršava kod jednog od najvećih džez muzičara Barrya Harrisa.
MarketingNajnovije vesti