Foto: Promo
Kultura

Pančevo: U ponedeljak otvaranje izložbe Nenada Gajića u Galeriji Milorada Bate Mihailovića

Izvor: 
013info Čet, 02/09/2021 - 17:20U ponedeljak, 6. septembra sa početkom u 19 sati, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće otvorena izložba "Lucky to be alive" autora Nenada Gajića.

Seriju radova koja će biti izložena Gajić je započeo pre tri godine, a u pitanju su hiperrealne minijaturne skulpture u proporciji uglavnom 1:3, urađene do najsitnijih detalja, gde kao umetnik istražuje granice i pojmove živog i neživog, prirodnog i veštačkog, realnosti i iluzije, snova i jave, života i smrti.

Svaka od ovih skulptura poseduje u sebi mehanizam koji pomoću baterija i elektromotora simulira disanje. Skulpture su urađene od visokokvalitetnog silikona, a od materijala su korišćene razne vrste platna za odeću, plastika i metal za izradu jezgra i mehanizma za simulaciju disanja, elektromotor, razne vrste dlaka, uglavnom alpakina, lisičja i dečja.

"Većina radova predstavlja osobe iz mog privatnog života – mene, suprugu, sina, oca, braću, kao i neke životinje koje su simboli nekih ličnih doživljaja i pojava. Iako vrlo lični i ponekad eksplicitno razgolićeni, ovi radovi imaju jasnu konceptualnu nameru i poseduju univerzalnost koja odlazi od ličnog intimnog i postaje opšteprepoznato i blisko svima nama. Njihova idejna pročišćenost je svesna, pokušaj da se jednim osnovnim pokretom koji je specifičan za sva živa bića a to je pokret disanja, pokrenu pitanja o životu, smrti, čoveku, prirodi... Ovim se otvara i pitanje samog medija – da li je ovo i dalje skulptura ili postaje nešto drugo. Gde je ta granica? Veličina u mom radu je takođe bitna. Smanjivanjem, skaliranjem proporcija na tri puta manje od prirodne veličine produbljujem intimnu notu radova, stavljam ih u dimenzije tek rođenog deteta, i time budim zaštitnički i topao osećaj kod gledaoca. Tim postupkom pozivam gledaoce da zastanu, da poklone pažnju radu, jer jedino tako mogu primetiti te suptilne detalje, to sporo disanje i to vremensko trajanje koje ovi radovi poseduju. Na taj način ulaze u svet snova, ideja, osećanja i intimnog sveta svakog živog bića", rekao je Gajić.

Pančevački umetnik će ovom prilikom predstaviti osam radova - Dugi san, Zauvek sam, Jedan trenutak, Tišina, Noćna mora, Povratak, Devojka iz snova, Večnost.

Zainteresovani građani izložbu mogu pogledati u ovom galerijskom prostoru Kulturnog centra Pančeva do 20. septembra.

Podsećamo da je radno vreme Galerije od 18 do 21 sat svim danima osim utorkom i četvrtkom.

Biografija umetnika

Nenad Gajić je rođen 24. januara 1982. godine u Pančevu. Diplomirao je 2006. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za grafički dizajn. Nakon fakulteta radio je godinu dana kao ilustrator za Izdavačku kuću Evro Đunti. Od 2007. godine gradi karijeru u oblasti specijalnih efekata i filmske maske. Radi na mnogobrojnim domaćim filmovima, TV serijama i za pozorišta. Uporedo se interesuje za stop motion lutka animaciju. Na konkursu Filmskog centra Srbije 2010. godine dobio je sredstva za kratki stop motion animirani film. Već 2011. godine počeo je da radi na još jednom kratkom animiranom filmu za švedsku TV produkciju. Na Prolećnoj izložbi 2013. godine izložio je pokretnu skulpturu Probuđen, inspirisan stop motion lutka animacijom, i dobio nagradu za proširene medije.

Krajem 2013. godine počeo je da radi u okviru projekta "Tvoje lice zvuči poznato" kao glavni masker. Na tom projektu bio je angažovan svih pet sezona i izradio je oko 250 filmskih maski. Uporedo je radio na filmu Emira Kusturice "Na Mlečnom put"u kao vajar za potrebe scenografije. Hiperrealističnu minijaturu Veliki čovek izložio je 2015. godine na grupnoj izložbi Niš Art Fondacije. Godine 2017. na Izložbi vajara Srbije izložio je monumentalnu skulpturu Posustali džin. Na Prolećnoj izložbi 2018. godine predstavio je veoma zapažen rad – hiperrealnu pokretnu skulpturu Dugi san. Ovim radom počinje novu seriju realističnih pokretnih skulptura koje simuliraju disanje živih bića i to postaje glavna tema kojom se bavi u svojim radovima.

Na umetničko-naučnoj izložbi Human 2.0 za Muzej budućnosti u Dubaiju radio je 2019. godine. Za ovu izložbu izradio je tri animatronik figure u prirodnoj veličini. Iste godine napravio je osam realističnih stop motion lutaka za potrebe američkog filma Vandal. Krajem 2019. godine izložio je novu pokretnu skulpturu Zauvek sam na grupnoj izložbi Ishodi Nove tehnologije u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu. U septembru 2020. učestvovao je svojim radovima na tri izložbe u Beogradu – Izložba vajara Srbije u Paviljonu Cvijete Zuzorić, izložba Drugi svet u prostoru Bioskop Balkan u okviru Fondacije Saša Marčeta, kao i na Jesenjoj izložbi Upleteni radom Jedan trenutak, koji je izlagao i na ovogodišnjem 58. Oktobarskom salonu u Beogradu.

 
MarketingNajnovije vesti