Korice knjige
Kultura

PANČEVO: Zoran T. Popović i Aleksandar Čotrić u Antologiji srpskog aforizma

Izvor: 
K. R. Uto, 03/11/2020 - 18:08U upravo objavljenoj Antologiji srpskog aforizma - od pada Berlinskog do pada Srpskog zida „Godine zapleta“, među 140 autora, zastupljena su i dvojica pančevačkih aforističara Zoran T. Popović (1957) i Aleksandar Čotrić (1966). Knjigu koja predstavlja izbor iz stvaralaštva autora kratke forme nastalog devedesetih godina prošlog veka, priredio je Dragan Ognjanović, a izdavač je Narodna biblioteka „Rade Drainac“ iz Prokuplja.

 

U Antologiji „Godine zapleta“ nalaze se aforizmi članova Beogradskog aforističarskog kruga, autora okupljenih oko satiričnog lista „Jež“, ali i nekih drugih, manje poznatih aforističara iz Srbije i drugih bivših jugoslovenskih republika koji pišu na srpskom jeziku. Popović sa 64 aforizma i Čotrić sa 95 aforizama nalaze se među autorima kojima imaju najveći broj objavljenim misli u ovom antologijskom izboru.

 

„Verujem da će ova antologija kroz pisanje srpskih aforističara iz raznih uglova osvetliti devedesete godine dvadesetog veka, koje su u celini tragične po Srbiju i njen narod; to su godine kada smo imali ratove, hiperinflaciju, masovne demonstracije, medijski mrak, izborne manipulacije i druge vrste zloupotrebe vlasti i obmanjivanja naroda – i kada smo imali velikog Vođu“, napisao je u predgovoru Antologije njen priređivač Dragan Ognjanović, inače i sam aforističar i upravnik Biblioteke u Prokuplju.

 
MarketingNajnovije vesti