Kultura

Pisci iz regiona otvorili Rukopise 39

Pančevo, Sub, 28/05/2016 - 18:39
Mirjana Marić


Književna manifestacija Rukopisi koja se ove godine održava po 39. put u organizaciji Doma omladine, počela je u petak, 27. maja književnom večeri u bašti kluba „Pogon”.

Manifestaciju su otvorili pisci Dušan Čater iz Slovenije, Tino Deželić, Goran Čolakhodžić iz Hrvatske i Srđan Gagić iz Srbije, koji su sa prisutnima razgovarali o svojim knjigama i o književnoj sceni u regionu.

Jedan od učesnika, pesnik Srđan Gagić iz Beograda, koji je uređivao zbirku nove poezije sa prostora bivše Jugoslavije „MEKO TKIVO”, rekao nam je da već četvrti put u Pančevu i da je i prethodne tri godine učestvovao na Rukopisima.

„Ove godine sam pozvan kao gost Rukopisa i imam zadatak da predstavim knjigu „Meko tkivo” koja je izbor iz nove poezije regiona, čiji sam urednik, a koju je izdao Klub A 302 Filozofskog fakulteta u Zagrebu”, rekao je Gagić. On je objasnio da je njihov zadatak da predstave novu pesničku scenu u regionu, njene zajedničke tačke, razlike, kao i da pančevačku publiku upoznaju sa novom poezijom.

Pesnik iz Hrvatske Tino Deželić bio je učesnik na Rukopsima 37 i kaže da je to bio njegov prvi ozbiljniji iskorak u književnosti. Ove godine ponovo je deo Rukopisa, a povod učešća na književnoj večeri je objava zbirke poezije.

Na prvoj večeri Rukopisa, učestvovao je i Dušan Čater, pisac iz Slovenije koji je Pančevcima predstavio svoje dve knjige koje su prevedene na srpski jezik „Stari je opet pijan” (2002, 2004) i zbirke priča „Džehenem” (2010). Dušan Čater se bavi pisanjem scenarija, kritika, dramskih tekstova, knjiga, biografija i knjiga za decu.

Zbornik „Rukopisi” izlazi već 39 godina i jedan je od najstarijih pančevačkih kulturnih brendova. Više od 50 mladih autora proze i poezije iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije našlo se u novom, 39. broju „Rukopisa” – zbornika poezije i kratke proze. Na konkurs je radove poslalo 315 autora iz regiona, a žiri je iščitao gotovo hiljadu pesama i priča. Žiri su činili: glavna urednica „Rukopisa" Jasmina Topić (Srbija), Dragana Mladenović, Čarna Popović, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).
MarketingNajnovije vesti