Kultura

Poseta članica komisije Gradovi u fokusu 2016.

Pančevo, Uto, 19/07/2016 - 17:22
Mirjana MarićPANČEVO, 19. jul - Grad Pančevo su u utorak 19. jula posetile članice komisije na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije – Gradovi u fokusu 2016, radi upoznavanja sa gradom i sagledavanjem kapaciteta u okviru drugog kruga selekcije za odabir grada koji će poneti titulu “Grad u fokusu” i kojem će biti odobrena sredstva namenjena nastavku aktivnosti u okviru kulturnog razvoja i implementacije kulturne strategije.

Komisiju su dočekali gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar, članovi projektnog tima, kao i predstavnici institucija kulture grada Pančeva. Radna poseta počela je prezentacijom u Gradskoj upravi, koju je pripremio Nenad Maletin, koordinator projekta “Svetionici kulture” sa kojim je Pančevo konkurisalo za različite projekte i programe u vrednosti od oko 80 miliona dinara, a nastavljena obilaskom Starog gradskog jezgra, Narodnog muzeja, Turističke organizacije Pančeva, legata Bate Mihajlovića, dvorane „Apolo“ i posete Kulturnom centru Pančeva.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov istakao je da je ovaj projekat u skladu sa kulturnim razvojem Grada Pančeva i da predstavlja strateški pravac u cilju očuvanja kulturnih dobara, brendiranja kulturnog nasleđa, promocije znamenitih ličnosti u istoriji grada i unapređenja rada ustanova kulture.

„U toku je revitalizacija starog gradskog jezgra, koje je važan segment unapređenja kulturno-turističke ponude, jer je Pančevo grad sa ozbiljnom infrastrukturom u ovoj oblasti, bogatog kulturnog i industrijskog nasleđa i velikog turističkog potencijala sa kojim gradimo publiku lokalno, nacionalno i internacionalno. Ono što je važno jeste i da imamo ljudske resurse, stručnjake, kulturne poslenike koji su uključeni u sve ove aktivnosti i koji svojim znanjem i entuzijazmom rade na razvoju u ovoj oblasti. Dakle, negujemo tradiciju i istovremeno idemo u korak sa savremenim pravcima i kulturnim potrebama sugrađanki i sugrađana i posetilaca. Imamo brojna udruženja koja se bave kulturnim aktivnostima, gradske manifestacije sa dugom tradicijom i renomeom poput Džez festivala, Bijenala umetnosti, ali i one novije koje su naišle na pozitivne ocene i reakcije kao što su Vajfertovi dani proglašeni najboljom novom manifestacijom u Srbiji”, rekao je gradonačelnik i dodao: 

„Grad Pančevo i ovim projektom „Svetionici kulture“, nazvan po kulama svetiljama jedinstvenim na celom toku Dunava, koje geografski, kulturno, misaono predstavljaju simbol Pančeva, može biti svetionik i u kulturnoj ponudi Republike Srbije. Mi ulažemo i radimo na implementaciji zadataka, a saradnja sa Ministarstvom kulture i informisanja i ova selekcija u top deset i podrška, a nadam se iskreno i izbor Pančeva za Grad u Fokusu, jer Pančevo jeste grad kulture, daće nam vetar u leđa i značajnu pomoć i resurse da nastavimo.”

gradovi-fokus_3.jpg

Član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar izjavio je:

„Ovaj konkurs vidim ne samo kao finansijsku potporu našim naporima da što više unapredimo kulturu u gradu, nego i kao priznanje za rad u gradu koji se prepoznaje, dakle, svi ti napori da se kultura definiše, da se dugoročno razmišlja i mi smo možda i zaista prvi sa grupom stručnjaka osmislili kako da se utre jedan put razvoju kulture.”

Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je 2016. program Gradovi u fokusu u cilju decentralizacije kulturnog života i jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti kulture, a u uži izbor ušlo je deset gradova među kojima je i Pančevo. Od ukupno 27 prijava, propozicije konkursa ispunilo je 14 kandidata za titulu Grad u fokusu, od kojih se na užoj listi našlo 10 gradova – Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Zrenjanin, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Užice, Kraljevo i Kruševac.

Stručna komisija obilazi gradove koji su prošli predselekciju, kako bi se upoznala sa svim segmentima projekata, kapacitetima i resursima za realizaciju projekta. Na osnovu prikupljenih informacija, stručna komisija izvršiće selekciju i pozvati predstavnike lokalnih samouprava koje su ušli u najuži izbor, da predstave projekte u Beogradu, posle čega će doneti konačnu odluku ko će poneti titulu Grad u fokusu.

gradovi-fokus_2.jpgMarketingNajnovije vesti