knjiga
Kultura

"Poslednji Romeji" Nemanje Rotara na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Pančevo, Čet, 22/10/2015 - 12:04
Mirjana MarićPosle velikog uspeha romansirane biografije Miroslava Antića Sutradan posle detinjstva, koja je u proteklih godinu dana objavljena u dva izdanja i doživela više od 30 javnih promocija u zemlji i regionu, direktor Kulturnog centra Pančeva, Nemanja Rotar, predstaviće novu knjigu Poslednji Romeji, koja se pojavila u izdanju Arhipelaga, u ediciji Zlatno runo, na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Nova Rotarova knjiga sadrži u sebi dva uzbudljiva istorijska romana i jednu novelu i biće predstavljena publici u četvrtak, 29. oktobra, u 15 sati na štandu Arhipelaga. Tom prilikom, autor će potpisivati primerke svoje knjige, ali i romansirane biografije o Miroslavu Miki Antiću Sutradan posle detinjstva.

Knjiga Poslednji Romeji donosi dva istorijska romana Nemanje Rotara o Vizantiji (Poslednja noć na Levantu i Čuvari Balkana), kao i novu Rotarovu postvizantijsku novelu Zlatni rog u kojoj se na uzbudljiv način sreću istorijsko doba i savremeni trenutak. Rotar pripoveda sugestivno i zavodljivo, intrigantno i promišljeno, pletući priče u kojima se sustiču istorija i savremenost, činjenice i epska fantastika, dokumenti i imaginacija.

Poslednja noć na Levantu govori o padu Carigrada 1453. godine i o turskom osvajanju vizantijske prestonice. Rotar uzbudljivo pripoveda o poslednjim trenucima vizantijske imperije, o borbama za grad, o herojskoj odbrani branilaca, o životu u opsednutom gradu, kao i o dolasku nove imperije koja u osvajanju Carigrada vidi čas svog sudbinskog ispunjenja.

Čuvari Balkana su istorijski roman koji zahvata period od doba vizantijskog cara Justinijana I i VI veka, preko propasti Carigrada, turskog i austrijskog vladanja nad Balkanom i Beogradom, do okupiranog Beograda i Pančeva u Drugom svetskom ratu i do savremenog trenutka. U središtu romana je uzbudljiva priča o misterioznoj specijalnoj vojnoj jedinici Čuvari Balkana koja traje od Justinijanovog vremena i pojavljuje se u različitim epizodama istorije kao poslednji čuvar vizantijskog nasleđa. Čuvari Balkana su zanosna istorijska priča u kojoj se prepoznaju elementi krimi proze i epske fantastike.

Novela Zlatni rog uokvirava ova dva vizantijska romana pričom o engleskom istraživaču i avanturisti koji želi da se u tajnim podrumima Aja Sofije u Istanbulu domogne čarobnog mača cara Konstantina koji je, nekoliko sati pred sam pad Carigrada, tu sakrio drevni viteški red Konstantinovih anđela.

Objavljeni u jednoj knjizi, dva vizantijska romana Nemanje Rotara i piščeva postvizantijska novela Zlatni rog stvaraju jednu novu i zaokruženu celinu koja čitaocima daje mnogo više nego što bi dobili od njenih pojedinačnih delova.
MarketingNajnovije vesti