Pančevačko kulturno leto

Predstava „ONA“ u dvorištu Muzeja

Pančevo, Pon, 18/07/2016 - 11:57
Mirjana MarićU utorak 26. jula u 20h, Pančevke Jelena Đulvezan i Alisa Lacko izvešće predstavu „ONA“ u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo. Ulaz je besplatan.

„Ona” je autorski projekat, nastao po motivima dramskog teksta ,,Hana i Hana” i međusobnim preplitanjem tekstova sa ženskih blogova “Wonderful failure” autorke Tatjane Tucić,  i teksta „Ona” autorke Magde Janjić. Motivi preuzeti iz drame “Hana i Hana” Mire Perić Kraljik poslužili su samo kao inspiracija i pokretač za istraživanje. Lik je iz tog razloga zadržao isto ime – Hana, kao omaž, iako se Hane u ove dve drame veoma razlikuju.

Hana, bežeci iz lekarske ordinacije, a zapravo bežeci od svojih problema i strahova, kao i mnogo puta do tada u životu, doživljava saobraćajnu nesreću i pada u komu. U tom trenutku se “cepa”, pojavljuje se još jedna Hana (Hana II). Tokom predstave saznajemo ko je ta žena i zašto je takva postala, kroz njena sopstvena preispitivanja i prisećanja na osobe i trenutke koje su nju i njen život oblikovale. Na kraju otkrivamo da li je ona spremna da se suoči sa sobom, da prihvati sebe takvu kakva jeste i da se probudi.

Dramski tekst je nastao kao odgovor na bavljenje pitanjem o ženskom identitetu danas. „Ona” je pretpostavka jedne ženske psihološke linije, i lik Hane je rezultat prikupljanja različitih ženskih ispovesti. S obzirom na to da je glavni lik u drami tridesetogodišnja žena, ova drama se tematski bavi krizom ženskog identiteta, završetka jedne faze života i ulaska u novu. Predstava govori o razumevanju i nerazumevanju sebe. O izlasku iz mlakog transa svakodnevice i ulasku u svoj unutrašnji svet. O razumevanju stvari koje izgledaju samorazumljive. O kontaktu sa sobom. O otkrivanju i sagledavanju sopstvenog života.

Predstava je nastala u koprodukciji Akademije Umetnosti Novi Sad i Narodnog Pozorišta "Toša Jovanović" Zrenjanin, gde je i sada na stalnom repertoaru. To je master rad glumice Jelene Đulvezan, koja je ovom predstavom završila studiranje na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Premijera predstave je bila 5. aprila 2014. na 12. TKT festivalu u Tuzli. Predstava je još mnogo puta nakon ovog izvođena na festivalima u našoj zemlji i ponela je nekoliko puta nagrade za najbolju predstavu festivala, kao i za najbolja glumačka ostvarenja, (EX teatar fest Pančevo – najbolja predstava 2015., Festival duodrame u Topoli 2015., najbolja predstava i najbolja ženska uloga festivala).

 
MarketingNajnovije vesti