Plakat PAFF
Sa konferencija za medije

Program Pančevo Film Festivala predstavljen i u Pančevu

Pančevo, Sre, 26/08/2015 - 09:27Drugi Pančevo Film Festival - PAFF održaće se od 2. do 6. septembra na više lokacija u Pančevu. Filmske projekcije će se održavati u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe). Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici okupljeni oko udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u više programskih celina, dve takmičarske („Svetionici“, „Rani radovi“) i nekoliko revijalnih („Svetla budućnost“, „Pafforama“, „Ponoćna jeza“, „Amplituda“).

Drugi Pančevo Film Festival svečano će otvoriti film Flotel Europa (režija Vladimir Tomić, montaža i produkcija Srđan Keča), u sredu, 2. septembra, u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Reč je o film eseju koji je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, u selekciji Forum. Na festivalima CROSSING EUROPE u Austriji i BELDOCS u Srbiji dobio je nagrade za najbolji dokumentarni film.

U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici“ na programu je devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu „Svetionik“ dodeljuje međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka filmskog festivala Kustendorf, Neil Young, filmski kritičar (Velika Britanija) i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope“ (Kanada). Gosti Pančevo Film Festivala biće reditelji Marko Grba Singh (film „Abdul & Hamza“), Anna Sofie Hartmann (danski film „Limbo“) i Matjaž Ivanišin (slovenački film „Karpoputnik“).

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstaviće se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu „Dimnjak“ za najbolji kratki film dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića. Žiri će dodeliti i nagrade za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, mušku i žensku ulogu. Gosti selekcije biće: Daphné Hérétakis (Grčka), Dušan Kasalica (Crna Gora), Ivan Salatić (Crna Gora), Vladimir Tagić (Srbija), Dane Komljen (Srbija), James Lattimer (Velika Britanija), Jure Pavlović (Hrvatska), Omar El Zohairy (Egipat), Jelena Gavrilović (Srbija), Igor Bezinović (Hrvatska), Steffen Goldkamp (Nemačka).

Selekcija „Svetla budućnost“ predstavlja kratku retrospektivu kratkih filmova mladog autora koji još uvek nije snimio svoj prvi dugometražni film. Ove godine to je reditelj Dane Komljen iz Banja Luke. Komljen je završio Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master studije na Le Fresnoy školi savremenih umetnosti u Francuskoj. Njegovi kratki filmovi su prikazani na više od 90 međunarodnih festivala, a nagrađivani su u Kanu, Roterdamu, Sarajevu. Dane Komljen biće gost Pančevo Film Festivala.

Revijalni filmski program „Pafforama“ rezervisan je za filmska ostvarenja koja se obraćaju najširoj publici. Izbor filmova na ovogodišnjem programu pružiće uvid u presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone. Gosti Pančevo Film Festivala biće ekipa filma „Panama“ čije će prikazivanje i zatvoriti ovogodišnji festival.

Potpuno nova filmska selekcija ovogodišnjeg PAFF-a, „Ponoćna jeza“, prikazaće 5 dugometražnih horor filmova kroz ponoćne projekcije organizovane svake večeri. Selektor i gost festivala je Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade „Zlatni Melijes” za najbolji Evropski film fantastike. Pored četiri novija ostvarenja horor žanra, prikazaćemo i Richardsov film The Last Horror Movie iz 2003. godine.

Ovogodišnji program „Amplitude“ u fokus stavlja Filmski festival u Oberhauzenu, koji je jedan od najstarijih i najvažnijih festivala na svetu posvećenih isključivo kratkoj formi. Gost PAFF-a biće Lars Henrik Gass, direktor festivala. Prikazaćemo izbor kratkih filmova nakon čega će biti održan razgovor sa gostom. Moderatorka razgovora i selektorka filmova je Aleksandra Sekulić.

Gost Pančevo Film Festivala biće i poznati austrijski direktor fotografije nominovan za „Oskara“, Kristijan Berger, koji će održati besplatan masterklas za sve zainteresovane na temu „Svetlost i profesionalna rasveta - protiv tehnološke diktature“ u subotu, 5. septembra sa početkom u 13 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Dan ranije, 4. septembra u 16.30 u dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, na programu festivala je i projekcija Bergerovog dugometražnog filma „Etnička idila“, snimanog u periodu 1995-98. u posleratnoj Hrvatskoj. Nakon projekcije planiran je i razgovor sa autorom.

U okviru posebnih festivalskih programa gost festivala biće i Pat Moriarity, strip umetnik iz Sjedinjenih država, a zakazana je i svetska premijera filma „Bezango“. Radionice će održati Vladimir Milivojević Boogie, Belgrade Raw kolektiv i Filmkultura, a najavljen je i muzički program - grupa TI, DJ Marko Abramović, GRAMOPHONEDZIE Live, REPETITOR , DJ MISS MILLIE i karaoke party.

 
MarketingNajnovije vesti