Na veslu priča Pančevo
Kultura

Promocija devet epizoda TV serije „Na veslu priča“ snimljenih u Pančevu

Izvor: 
KomunikArt Pon, 19/11/2018 - 09:13


Povodom početka premijernog emitovanja devet epizoda serije „Na veslu priča“ snimljenih u Pančevu na javnom servisu RTS u Kulturnom centru Pančeva u četvrtak 22. novembra u 12 časova biće održana promocija, razgovor sa autorima i pretpremijerna projekcija zajedničke epizode (25 min) u kojoj svi akteri, književnici iz Pančeva, u paralelnom intervjuu suočavaju svoje poglede na prirodu, svet i stvaralaštvo.

Reka Tamiš u svoj svojoj lepoti snimljena sa površine vode, iz vazduha i u vodi, osam književnika koji pričaju originalne kratke priče o prirodi veslajući. Presek snažne književne scene Grada Pančeva uključuje prozaiste, pesnike i jednog stripa autora. Vasa Pavković govori Centralni tok, Aleksandar Zograf otkriva Grafite praistorije, Jana Milićev Martines Ernandez tvrdi da Nismo na moru, Slobodan Bubnjević otkriva kako se može biti Negde drugde, dok Jasmina Topić poetski sanjari o Korčuli, Nemanja Rotar je na Dvojcu bez kormilara, Dragana Mladenović secira Grad koji guta, a Vule Žurić evocira Socijalistički čamac. Bogatstvo razlikama poetika i pogleda na svet uz prirodno blago čini okosnicu ove serije koja se već šest godina emituje na javnom servisu RTS. Osamdeset do sada snimljenih epizoda u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“ čine ozbiljnu kinematografsku anotologiju srpske književnosti u kojoj je Pančevo dostojno zastupljeno.

Na promociji će se obratiti autori serijala reditelj Rastko Šejić, kompozitor Vladimir Lešić, direktor fotografije Časlav Petrović, kao i urednik RTS 3 Siniša Aleksić.

Po rečima Rastka Šejića, reditelja i autora originalnog koncepta dokumentarno igrane serije „Na veslu priča“, Pančevo je važan centar srpske kulture i jako nam je drago da nas je kao ekipu prihvatio svom širinom duha i dužinom reke Tamiš. Takođe, Pančevo već decenijama, ne slučajno, ima snažan ekološki pokret, te nema prirodnijeg grada za otelotvorenje koncepta serije Na veslu priča koji pokušava u kratkoj modernoj formi da poveže duhovno i prirodno blago našeg kulturnog prostora. Nadam se da smo u tome uspeli i da će premijerne epizode biti zanimljive Pančevcima, koliko i nacionalnom auditorijumu.“

Snimanje serije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Pančevo.

Trejlere pojedinačnih epizoda možete pogledai ovde.
MarketingNajnovije vesti