Foto: Gradska biblioteka Pančevo
Kultura

Promocija knjige „Mozak i unutrašnji svet“ u pančevačkoj Biblioteci

Pančevo, Pet, 13/12/2019 - 10:35
Ivana Vlajovic


U Gradskoj biblioteci Pančevo danas, 16. decembra, od 19 časova biće održana promocije knjige autora Marka Solmsa i Olivera Turnbula „Mozak i unutrašnji svet“.

Izlaskom ove knjige, stručna i šira čitalačka publika u Srbiji dobila je prvu priliku da se na svom jeziku upozna sa neuropsihoanalizom, koja predstavlja savremen multidisciplinarni pristup psihičkim fenomenima koji objedinjuje znanja psihoanalize i neuronauka. Ova knjiga predstavlja opšti uvod u nastanak neuropsihoanalitičke misli i odabrana je na predlog prevodioca i uz punu podršku dr Solmsa, upravo zato što čitaocima pruža najširi pregled ovog naučnog polja o kom se kod nas nedovoljno zna. Osim toga, ona je pisana jezikom koji je jednako pristupačan i stručnjacima i laicima.

U pokušaju da smeste psihijatrijsko znanje i obuku budućih psihijatara direktnije u kontekst savremene biologije, autori skiciraju početke novog intelektualnog okvira za psihijatriju koji polazi iz tekućih bioloških znanja o odnosu uma prema mozgu.

Najznačajnije otkriće Marka Solmsa je otkriće mehanizama sanjanja u prednjem mozgu. Mnogi naučnici su se bavili istraživanjem sanjanja i pre dr Solmsa, ali je on prvi koji je otkrio nešto što je promicalo njegovim prethodnicima. Pre predstavljanja ovog otkrića, on vodi čitaoca na zanimljivo putovanje kroz neurofiziologiju i neuroanatomiju i dalje, kroz svesne i nesvesne procese, kroz tajanstvene puteve pamćenja, kroz egzistencijalno važne sisteme emocija, kroz jezik i njegovu upotrebu u psihoterapiji, sve do genetike i polnih razlika. Ipak, centralno mesto pripada snovima. Autor daje poseban prostor temeljnom neuropsihološkom ispitivanju najzagonetnijeg od svih psihičkih fenomena.

O knjizi će govoriti Tamara Džamonja Ignjatović, psiholog, Anđelka Kolarević, psihijatar i psihoterapeut, Milan Popov, filozof, Slobodan Nikolić, psihološki savetnik i terapeut i glavni urednik IP „Clio“ Zoran Hamović.

Promociju knjige „Mozak i unutrašnji svet“ organizuju pančevačka Bibloteka, Centar IMAGO, Institut za filozofiju i interdisciplinarne studije Novi Sad i izavačka kuća „Clio“.
MarketingNajnovije vesti