Foto: Gradska biblioteka Pančevo
Kultura

Promocija knjige „Srbi u Banatu“ dr Ferenca Nemeta i dr Milana Micića

Izvor: 
013info Ned, 29/01/2023 - 14:00U utorak, 31. januara, od 19h, u čitaonici Gradske biblioteke, održaće se promocija knjige „Srbi u Banatu“, na kojoj će učestvovati i autori.

Istoriografska esejistička studija Srbi u Banatu (1411- 1594) sastoji se iz dva rada dr Ferenca Nemeta Srbi u Banatu (1411- 1594) u svetlu mađarske istoriografije i rada dr Milana Micića Srbi u Banatu (1411- 1594) – esej o srpskom opstanku na granici svetova. Srpski i mađarski narod i njihove feudalne strukture na prostoru Banata, ali ne i samo njega, našli su se u 15. i prvoj polovini 16. veka u zajedničkoj borbi i istorijskom pokušaju da zaustave turski prodor u srednju i zapadnu Evropu, ali pre svega da zaštite sebe i svoje istorijsko postojanje pred najezdom koja je u srednjevekovnom, hrišćanskom poiimanju sveta imala apokaliptički karakter (kraj sveta).

Studija Srbi u Banatu (1411- 1594) – dva esejistička pogleda u samom svom naslovu ukazuje na njen esejistički karakter i želju da popularizuje u javnosti malo poznatu istoriju banatskih Srba pre Velike seobe, ali i da istakne zajedničku borbu i savezništvo srpskog i mađarskog naroda, u jednoj istorijskoj epohi u kojoj su se oba naroda našla u središtu svetsko – istorijskog sukoba religija i civilizacija.
MarketingNajnovije vesti