Foto: Promo
Kultura

Promocija romana „Smeh pod vešalima“ u utorak u Kupeu

Izvor: 
013info Sre, 03/11/2021 - 18:49U utorak, 9. novembra od 19 sati u klubu „Kupe“ biće održana promocija dokumentarnog romana novinara Radeta Radovanovića „Smeh pod vešalima“.

Osim autora, o ovoj knjizi govoriće profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić, general u penziji i geostrateški analitičar Blagoje Grahovac i vlasnik izdavačke kuće Most Art Jugoslavija Dragan Stojković.

„Da li je ova knjiga autobiografija ili autobiografski roman? Ako oba žanra shvatimo kao način ponovnog proživljavanja dela sopstvenog života, pitanje postaje izlišno. Bombardovanje Srbije ovde je ponovno proživljeno takvom snagom emocija, da postaje autentični doživljaj čitaoca. Emotivni centar života u ovom kolopletu nepromišljenih velikih i malih sila, gotovo paradoksalno, jeste empatija i solidarnost „običnog” čoveka. Čovek iz Beograda brine za prijatelja iz Prištine i obrnuto. Brine i živi kako može – novinar izložen samovolji vlasti, zabrinuti otac, muž, sin, drugar. I uspeva da bude duhovit, sluteći, a bežeći od slutnje da mir ne znači kraj mržnji, zlu i osveti“, stoji u recenziji Vesne Rakić Vodinelić.

U recenziji Rista Lazarova navodi se da „u vremenu kada je zaboravljanje na ceni, Smeh pod vešalima Radeta Radovanovića, diže visoko cenu – pamćenja: ponajviše sa diskretnim ironičnim smeškom, ali tamo gde treba i sa glasnim cerekanjem“.

„Ova uverljiva priča nezaborava, koja nam je uzela dobar deo života, huči li huči, nezaustavljivo, reka života sa meandrima analitičkog promišljanja tamo gde je to neophodno, sa dinamičnim dijalozima: slika i prilika našeg vremena, od jednog do drugog saplitanja, od velikog raspada do još većih avio-napada u čast one Monike, od nedozrelog inadžijstva voždovog i njegove kamarile. Pred nama je precizna romaneskna evidencija stradanja. Reklo bi se: ništa bez smeha, a i vešala“, navodi Lazarov.

Promociju romana organizuje Građanska akcija Pančevo.

 
MarketingNajnovije vesti