Kultura

PSCPD nagrađeno na festivalu u Prijedoru

Izvor: 
Damir Prašnikar/PSCPD Čet, 18/05/2017 - 09:43


Nakon uspešnog nastupa u Kolarčevoj zadužbini 5. maja ove godine („Beogradski hor fest“), Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je 12. maja učestvovalo na prestižnom horskom festivalu „Zlatna vila“ u Prijedoru. U konkurenciji do devet horova iz više evropskih zemalja, pančevački hor, pod rukovodstvom Vere Carine, osvojio je nagradu za najbolje izvedenu duhovnu kompoziciju.

Festival „Zlatna vila“ se održava svake godine povodom Dana grada u Prijedoru, i okuplja horove visokog umetničkog i izvođačkog kvaliteta. Na ovogodišnjem, sedamnaestom festivalu po redu, učestvovali su horovi iz Češke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije i Srbije. Predsednik tročlanog žirija bio je Zapro Zaprov, makedonski kompozitor i dirigent, uz Tomislava Fačinija iz Zagreba i Aljošu Novakovića iz Prijedora.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je učestvovalo na prvoj od dve festivalske večeri, s kompozicijama Kyrie eleison (Đ. M. Kazini), Sedmi duhovni koncert (D.S. Bortnjanski), Dostojno jest (A. Bondarenko), Osma rukovet (St. St. Mokranjac) i Fatiše kolo (Ivan Marković). Nakon druge večeri dodeljene su nagrade u nekoliko kategorija, dok je za pobednika celokupnog festivala proglašen hor „Moravija“, iz Ostrave u Češkoj. 

Pančevački horisti su tokom svog boravka posetili i Memorijalni kompleks na Mrakovici na Kozari i imali priliku da obiđu Banja Luku. U nedelju 14. 05. učestvovali su na liturgiji u crkvi Svete Trojice u Prijedoru, nakon čega su im domaćini u parohijskom domu priredili pravu trpezu ljubavi, na kojoj je osim lokalnog sveštenstva prisustvovao i gradonačelnik i većnica za kulturu grada na Sani.

Priznanje koje je ovom priliko odano Pančevačkom srpskom crkvenom pevačkom društvu, svakako će biti veliki podstrek za predstojeće aktivnosti, kao što je učešće na tradicionalnom festivalu „Horovi među freskama“ u Beogradu.
MarketingNajnovije vesti