Kultura

Tradicionalno druženje slikara na koloniji „Deliblatski pesak”

Pančevo, Uto, 19/07/2016 - 08:21
Mirjana MarićPANČEVO, 19. jul -  Tradicionalna 48. Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ biće održana od 22. do 29. jula u Deliblatskoj peščari, u organizaciji Kulturno- prosvetne zajednice.

Ove godine učestvovaće 18 slikara, od kojih će troje biti iz inostranstva, sedmoro iz Pančeva i osmoro iz različtih likovnih centara iz Srbije. 

„Dolaze naši tradicionalni prijatelji iz Makedonije, Bugarske i Rumunije. Likovni centri Srbije se očigledno menjaju. Stav umetničkog saveta i organizatora bio je da se pozivaju afirmisani i uspešni umetnici koji su se uglavnom do sada potvrdili. Kolonija je uvek smatrala da i najmlađi tu moraju da budu”, rekao je Stojan Boškov, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice.

Kulturno-prosvetna zajednica uputila je ove godine poziv mladoj umetnici Jeleni Kolundžić, koja je pre mesec dana diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti.

„Jako mi je drago što su me pozvali nakon što sam diplomirala. Nadam se da ću dobro da se uklopim i da ću biti produktivna. Radujem se što ću upoznati starije kolege”,  izjavila je Jelena Kolundžić.

Umetnici iz Pančeva, osim što su višegodišnji učesnici kolonije u Peščari, takođe učestvuju u radu drugih kolonija širom Srbije. Ove godine će slikarka Jelena Badnjevac-Ristić učestvovati na koloniji „Vlasina”u Leksovuc, Milovan Pantić na koloniji „Gamzigrad” u Pančevu i Dejan Ratković na koloniji „Kumanova 2016” u Kumanovu. 

 „Ja već nekih 15 godina unazad učestvujem na koloniji „Deliblatski pesak“, tu sam i u organizacionom odboru. Možda sam i subjektivna, ali je to najlepša kolonija. Imamo dosta učesnika u odnosu na druge kolonije i imamo zastupljenje različite generacije”, rekla je Jelena Badnjevac-Ristić.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvovati Krasimir Kirilova (Ruse, Bugarska), Trajan Trajkovski (Kumanovo, Makedonija), Prof. Emilijan Popesku (Krajova, Rumunija), Prof. Miško Pavlović (Beograd), Prof. Tomislav Suhecki (Vršac), Prof. Aleksandra Perić Nikolić (Leskovac), Dragan Stokić Rajački (Zaječar), Tišma Jelena (Novi Sad), Dragana Knežević (Negotin), Marija Aleksić (Niš), Aleksandar Stanojev (Beograd), Zoran Deranić (Pančevo), Miroslav Urošević (Pančevo), Ivana Markez Filipović (Pančevo), Ivana Veličković (Pančevo), Jelena Lalić (Pančevo), Jelena Kolundžić (Pančevo) i Dragan Đorđević (Pančevo).

Za 48. Likovnu koloniju ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je 500 hiljada dinara, dok je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, organizaciju ove manifestacije pomogao je sa 50 hiljada dinara. 
MarketingNajnovije vesti