Plakat PAFF
PAFF - prvi dan

Tri filma prvog festivalskog dana

Pančevo, Sre, 02/09/2015 - 12:00Prvog dana Pančevo film festivala na programu su tri ostvarenja:

20:30, Kulturni centar Pančeva

Flotel Europa/ Vladimir Tomić/ 2015/ 70 min/ Srbija, Danska

Vladimir Tomić rođen je u Sarajevu, BiH, 1980. godine. 2009. godine diplomirao je na Royal Danish Academy of Fine Arts. Živi i radi u Kopenhagenu. Umetnički filmovi Vladimira Tomića nastaju u prostoru savremene umetnosti i eksperimentalne dokumentaristike. Njegovi radovi često u fokusu imaju univerzalne i ljudske tenzije uzrokovane promenjljivošću društvenih struktura.

1992 talas izbeglica iz rata u Bosni i Hercegovini je stigao i do Danske. Izbeglički kampovi su se brzo napunili, pa je Crveni krst dovukao ogroman brod u kanale Kopenhagena: Flotel Europa postao je privremeni dom za hiljadu ljudi dok su čekali odluke o njihovim zahtevima za azil. Među njima je bio i dvanaestogodišnji dečak, Vladimir, koji je pobegao iz Sarajeva zajedno sa majkom i starijim bratom. Proveli su dve godine u limbu Flotela Europe. Dve decenije kasnije, Vladimir Tomić nas vodi na put odrastanja na ovom brodu, ispunjenom ehoima rata ­ i drugim stvarima koje čine jednu adolescenciju. Film je izmontiran od ličnog VHS arhivskog materijala koji su snimili Bosanci­Hercegovci u izbeglištvu, dok su delili “prostorno-vremenski vakuum” Flotela.

 

 

 

 

 

 

 

21:30, Dvorana "Apolo"

Iranac/ Iranien/ Mehran Tamadon/ 2014/ 105  min/ Francuska Švajcarska

Mehran Tamadon se preselio u Francusku kada je imao 12 godina, 1984. godine. 2000. godine vraća se u Iran na četiri godine i tamo radi kao arhitekta, projektujući kuće i zgrade u Teheranu. 2004. godine realizovao je svoj prvi srednjemetražni dokumentarac Behesht Zahra, koji je selektovan za brojne festivale. Film Bassidji (2009), o braniocima Islamske Republike Irana je njegov prvi dugometražni dokumentarni film. Iranac, njegov poslednji dokumentarac, premijeru je imao na Filmskom festivalu u Berlinu.

Bile su potrebne dve godine da Mehran Tamadon ubedi četvoro pristalica iranskog režima da sa njim učestvuju u eksperimentu. On ih dočekuje kao goste u svom porodičnom letnjikovcu da bi pokušali da stvore nešto što ne postoji u Iranu – pluralističko društvo. Pošto su se žene povukle u gostinske sobe, muškarci raspravljaju o prednostima i manama sekularnog društva, o velu, abortusu, slobodi medija… Gosti ne samo da su brojno nadmoćniji od režisera koji kritikuje režim, već su i majstori retorike. Iznova izvrću njegove reči i koriste ih protiv njega. Njegovo sekularno društvo je, tvrde oni, isto tako ideološko kao i njihovo religiozno. Osećaju se tenzije, ali ima i puno zajedničkog smeha, molitve i kuvanja. Na kraju, pokušaj da se stvori društvena utopija ipak ne uspeva, jer prosto, previše je tačaka oko kojih nema kompromisa. Ali da li to znači da eksperiment sam po sebi nije uspeo? Različiti stilovi života i mišljenja su ipak, na kratko vreme, koegzistirali. Dijalog je ostvaren. Režiser će, međutim, skupo platiti za to. 

 

 

 

 

 

 

 

 

00:00, Dvorana "Apolo"

The Canal/ Ivan Kavina/ 2014/ 100 min/ Irska

Ivan Kavina je Irski filmmejker koji je napisao, režirao i montirao 5 dugometražnih i 10 kratkih filmova.

Filmskog arhivara do ludila dovodi snimak starih filmskih novosti u kojem otkriva da je kuća u kojoj živi sa ženom i sinom nekada bila mesto brutalnog ubistva.  
MarketingNajnovije vesti