Kultura

U BEOGRADU MOŽE, U PANČEVU NE: Sokak Nebojše Glogovca na inicijativu JDP-a

Izvor: 
Beta/013info/Beoinfo Pon, 08/03/2021 - 16:12


Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je danas inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u Beogradu imenuje Sokak Nebojše Glogovca, preneo je Beoinfo.

Podsećanja radi, u Pančevu je odmah nakon smrti pokrenuta inicijativa da se Kulturni centar Pančeva nazove imenom Nebojše Glogovca, ali je vlast vrlo brzo odustala od te ideje.

Nakon nekog vremena zavlačenja izjavama o rokovima kada će to da se desi, o ovoj ideji je prestalo da se priča. 

U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao. Njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović istakla je značaj čuvanja sećanja na Nebojšu Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

– Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je duboki trag koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu – rekla je Radulovićeva.

 
MarketingNajnovije vesti