Koncert u Dolovu Foto: Dragana Pendić
Kultura

U Dolovu se igralo Lučijanu u čast

Izvor: 
013info Čet, 02/06/2022 - 19:39U subotu 28. maja u velikoj sali Doma kulture u Dolovu, održan je memorijalni koncert "Lučijanu u čast" u organizaciji KUD-a "Banatski vez" Dolovo.

KUD "Banatski vez" Dolovo tradicionalno organizuje prolećni i jesenji koncert u velikoj sali Doma kulture u Dolovu. Prolećni se najčešće održava u drugoj polovini maja, a jesenji u drugoj polovini oktobra. U pomen prerano preminulom folklornom koreografu Lučijanu Danilovu, KUD "Banatski vez" je ovogodišnje izdanje Prolećnog koncerta nazvao: Memorijalni koncert "Lučijanu u čast".

Lučijan Danilov je tokom svoje karijere kao koreograf radio u Dolovu, Deliblatu i Glogonju, pa je to bio povod, da u okviru koncerta gostuju i KUD "Paja Marganović" iz Deliblata, kao i KUD "Veselia" iz Glogonja. Domaćini, KUD "Banatski vez" predstavio se sa deset koreografija koje su odigrali najmlađa grupa, pripremni ansambl i prvi ansambl i sa četvoročlanom pevačkom grupom.

Koreografije sa kojima se predstavio KUD "Banatski vez" potpisuju tri autora: Lučijan Danilov, Zoran Radoičić i Žarko Mojsilović. KUD "Paja Marganović" iz Deliblata se predstavio sa koreografijom "Igre iz Bujanovca" koju potpisuje koreograf Jovan Nebrigić. KUD "Veselia" se predstavio sa instrumentalnim blokom, koreografijom "Rumunske igre" koju je postavio Lučijan Danilov, vokalnim solistkinjama Teodorom Mik (iz Novog sela) i Silvanom Zagorac (iz Glogonja), a takođe njihov orkestar je pratio instrumentalnog solistu na saksofonu KUD-a "Jon Kreange" Dolovo, Dorela Mihajlova u izvođenju dve numere.

Orkestar fanfara KUD-a "Glenfor Ambasador" Dolovo, predstavio se u dva bloka sa spletom rumunskih, srpskih i romskih pesama. U sali je bilo oko 400 posetilaca koji su nakon dužeg vremena uživali u programu koji je trajao dva i po sata. Koncertu je prisustvovao Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, koji se i obratio prisutnoj publici.

U znak poštovanja, poklon - uljanu sliku dolovačkog etno-slikara Živka Novkovića, Danielu je uručila Dragana Pendić, predsednica KUD-a "Banatski vez" Dolovo. Prisutnima se obratio i direktor Doma kulture Dolovo, Miroslav Prvulj, koji se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji koncerta.

U holu ispred velike sale Doma kulture, priređena je izložba fotografija iz života Lučijana Danilova, a koju je za ovu priliku pripremila Jovana Radonjin. KUD "Banatski vez" je tokom koncerta imao priliku da predstavi novu vlašku nošnju čiju je nabavku omogućio Grad Pančevo putem Javnog konkursa za su/finansiranje projekata amaterskog stvaralaštva u oblasti kulture za 2021. godinu.

Takođe je predstavljena i nova rumunska nošnja, čiju je nabavku omogućio Grad Pančevo u sklopu organizacije Velikog festivala folklora Rumuna iz Vojvodine u Dolovu 2019. godine.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti