Foto: Promo
Kultura

U pančevačkom Muzeju dela umetnika iz Kovačice koji je pre skoro pola veka podelio zlatnu medalju sa čuvenim Dalijem

Izvor: 
013info Pon, 13/12/2021 - 12:20U Narodnom muzeju u Pančevu u četvrtak, 16. decembra, biće upriličena izložba "Martina Jonaša".

Pančevački Muzej saopštio je da je svečano otvaranje izložbe planirano za 19 časova.

Martin Jonaš, jedan je, ako ne i najznačajniji predstavnik naivnog slikarstva Slovaka u Vojvodini. Rođen je 1924. godine u Kovačici, u porodici zanatlijskoj i poljoprivrednoj i teško da je iko tada mogao zamisliti da će Martin 1978. godine, u Milanu, na Svetskom festivalu crteža, podeliti zlatnu medalju sa Salvadorom Dalijem!

Njegova neverovatna umetnost, koju je gotovo nemoguće ukalupiti u definicije, istorije umetnosti, svakako će Vas ostaviti bez daha, kao i publiku širom planete na njegovih preko 400 samostalnih i grupnih izložbi u preko 50 zemalja sveta. Majstor Jonaš, kako su ga zvali Kovačičani, slikao je banatsko selo i seljake, vredne ljude, koji hrane gradove, a zbog njihovog teškog paorskog rada, ruke i noge seljaka su predimenzionirane na njegovim slikama. Pošto seljaka, na žalost, niko ništa ne pita, glave su veoma male. Umetnik veliča selo i prirodu koja nas hrani.

Narodni muzej Pančevo je tokom 2021. godine, u saradnji sa Galerijom naivne umetnosti u Kovačici, uradio restauraciju i konzervaciju slike „Kovačički proces“ koju je Jonaš naslikao 1957. godine, a koja se bavi istorijskim događajem iz 1909. godine, kada su Austro-Ugarske vlasti pokušavale da nametnu mađarski jezik u crkvenoj službi Slovaka u Vojvodini. Slika je dugo bila skrivena od očiju javnosti i u veoma lošem stanju.  Nakon uspešne restauracije i konzervacije od strane Gordane Đurađević-Prvanov, konzervatorke našeg Muzeja, slika je premijerno prikazana ove godine na Kovačičkim oktobarskim danima, a sada će i publika u Pančevu biti u prilici da je pogleda.

Martin Jonaš preminuo je u Pančevu, 31. januara 1996. godine, a ove godine navršava se 25 godina od njegovog odlaska u večnost.

Krajnje je vreme, da se i Pančevci, posle čitavog sveta, ponovo upoznaju sa Majstor Jonašem.

 
MarketingNajnovije vesti